Stíluskalauz - A steampunk 1. rész
2012. október 27. írta: BorókaOtthonbolt1

Stíluskalauz - A steampunk 1. rész

newyorktelectroscope2.jpg

Az emberiség történetében minden kornak megvoltak a maga divatos stílusirányzatai, és az elmúlásukkal mindig jöttek újabb és még újabb lehetőségek.

Aztán amikor már kifogyni látszottak a variációk, újra és újra előbukkantak már elfeledett stílusok, és új részletekkel gazdagodva vagy teljesen átdolgozva meghódították a világot.

iPhone_Case__Steampunk_feel_by_catbones.jpg

Az élet minden – az önkifejezés és a gyönyörködtetni akarás igényét magában hordozó – területén (építészet, formatervezés, zene, képzőművészet, öltözködés, stb.) végigvonulnak az irányzatok, amik a XX. és a XXI. században minden eddiginél sokszínűbbek, bizonyítva, hogy az emberi természet és ízlés is végtelenül változatos.

steampunk phone.jpg

A stíluskalauz sorozatban olyan irányzatokat szeretnék bemutatni Nektek, amelyek engem is inspirálnak. Elsőként jöjjön egy olyan stílus, amiről a gyűjtőmunka során kiderült, hogy egy bejegyzésben biztosan nem fog elférni.

Az első részben különböző használati tárgyakról és érdekességekről hoztam képeket, a következőkben pedig lesz lakberendezés, divat és filmek is.

steampunk ring.jpg

Hogy „képben legyünk” miről is van szó, íme a Wikipédia vonatkozó szócikkelyéből egy bekezdés: „…jelentős a tárgykultúrában, iparművészetben betöltött szerepe. Jelentős irányzattá vált napjainkban a modern eszközök pl. számítógép, mobiltelefon, elektromos gitár "régiesítése", amelyet egyre gyakrabban hívnak a "steampunkosnak".

Gyakori díszítőelemek ilyenkor: a fogaskerék, kulcsok, csavarkulcsok, óraműves alkatrészek, fémcsövek, fém, fa, kaucsuk (de semmiképpen sem műanyag) alkatrészek szerepeltetése. Jellemző színek az óarany, az ólmos (esetleg abszint-zöld) árnyalatok.

A steampunk design a neoviktoriánus formákhoz is vonzódik, ezeket keveri a szecessziós, a későrokokó vagy az eklektikus stílussal.

steampunkcar.jpg

A steampunk divat általában az aktuális trendeket vegyíti XVIII. vagy XIX. századinak tartott idealizált elemekkel, ezekhez teszi hozzá a fogaskerekeket vagy alkatrészeket, mint díszítést. Az ornamentikában érintkezik valamennyire a punkosabb divatirányzatokkal is, ahol ezek az alkatrészek (fogaskerék, kulcs stb.) a szokásos punk (pl. tű, sörös doboz nyitó fogantyú) díszítőeszközöket helyettesítik.

Főképp a melankolikus steampunk tárgykultúrára jellemző a morbiditás, mint pl. a fogaskerekekkel egybeépített állatpreparátumok, a roncsolt porcelánbabák, az archaizált robotikus szerkezetek és a gépek műalkotássá minősítése.”

steampunkcomputer.JPG

A steampunk stílus folyamatosan „szedi áldozatait”. A teljes "rákattanást" olyan kézművesek is segítik, akik nagyszerű ékszereket és használati tárgyakat alkotnak régi órák és más szerkezetek felhasználásával.

steampunkfoto.jpg

Nekem SteamPlum ékszerei, Cool Gear mindenféle kütyüi és Steampunk Alchemy megdöbbentő aprólékossággal elkészített tárgyai a kedvenceim. Tévedés ne essék, ők mindannyian magyar alkotók. A következő stíluskalauz cikkben jön a steampunk öltözködés és elmerülhetünk a Prada 2012-es férfi kollekciójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr934873369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása