Mi is az a lakberendezés? - Az étkező
2015. október 13. írta: BorókaOtthonbolt1

Mi is az a lakberendezés? - Az étkező

etkezo2.jpg

Már Szókratész is megmondta, hogy „nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk”, mégis a legtöbb embernek - több okból is - központi kérdés az étkezés. Az ételek minőségén és mennyiségén kívül fontos lehet az is, hogy a napi rendszerességgel elköltött reggelink, ebédünk és vacsoránk hogyan, hol, milyen adottságokkal, berendezéssel és eszközökkel felszerelt helyszínen történik.

A legtöbb esetben persze sajnos nem adottak a lehetőségek egy külön étkezőhelyiség kialakítására. Ilyenkor jöhetnek a praktikus ötletek, hogy hogyan helyezzük el az étkezőrészt a konyhán belül.

etkezo3.jpg

A képsorozat alján szereplő beméretezett ábrák segítségével könnyen eldönthetjük, hogy a rendelkezésre álló térben melyik típusú és mekkora méretű étkezőasztalt és székeket tudunk elhelyezni.

Az általánosan használatos méretek a következők: az étkező asztal magassága 75 cm, ehhez méretezik az étkező székeket, amiknek az ülési magassága 45 cm, valamint az ülőfelület mérete kb. 45x45 cm. Az asztalhoz való leüléshez minimum 60 cm széles helyre van szükség személyenként, és ha nem beépített ülőpadról van szó, akkor számolnunk kell a szék kihúzott állapotban mért helyigényével is. Ha konyhabútor munkapult részéhez étkezésre is alkalmas részt, amolyan bárpult féleséget építünk, 120 cm-es magassággal számoljunk. Ehhez a magassághoz 90 cm ülési magasságú bárszékek illenek.

etkezo4.jpg

Sok helyet spórolhatunk a falra felszerelhető, és használaton kívül le-, ill. felcsukható asztal alkalmazásával, valamint ha a székeink is összecsukhatóak, sokkal kisebb helyen elférnek, amikor éppen nem ül rajtuk senki.

Fülke szerűen beépített étkezőrészt csak abban az esetben tervezzünk, ha az étkezésben résztvevő személyek elviselik, hogy a megszokottnál szűkebb helyen kell „bemászniuk” a helyükre, illetve ha nem vesznek részt a tálalásban.

etkezo5.jpg

Tárolóhelyek

Az étkezőhöz kapcsolódó tárolóhelyek alapvetően a terítékhez szükséges tányérokat, tálakat, eszközöket kell hogy elrejtsék, vagy éppen megmutassák.

Ha van elegendő helyünk és az étkészleteink is kellőképpen dekoratívak, bátran helyezzünk el a rendelkezésre álló térben egy üvegezett tálalószekrényt vagy polcot, és rendezzük el rajta úgy a tárgyakat, hogy könnyen elérhessük és használhassuk őket.

Az alsó polcokon megfelelő helye lehet az abroszoknak, textilszalvétáknak, konyharuháknak és a szezonálisan használt dekorációknak is.

etkezo7.jpg

Világítás

Ha már van egy kényelmes és szép asztalunk, amit körbeülhetünk, fontos, hogy a hozzá kapcsolódó világításról is gondoskodjunk. Legjobb, ha az étkezőasztalt felülről megvilágítja egy olyan magasságba elhelyezett mennyezeti lámpa vagy csillár, amelyet az asztalnál ülő személyek az asztal fölé behajolva vagy álló helyzetben sem fejelnek le.

A hangulatos megvilágítást kedvelők helyezzenek a térbe állólámpákat, amelyek fényét a mennyezetre is lehet irányítani, illetve ne fukarkodjanak a gyertyákkal. Játékos fényük még a legkommerszebb melegszendvics evést is hangulatos, meghitt eseménnyé változtathatja.

etkezo8.jpg

Fal- és padlóburkolat

Lakberendezési magazinok hasábjain gyakran láthatunk csodaszép tapétát az étkező falán, és bolyhos zseníliaszőnyeget az asztal alatt elhelyezve. Ezek a holmik nagyszerű hátteret nyújthatnak egy enteriőrfotózás esetében, de valószínűleg a hétköznapi életben csak bosszúságot okoznak a tulajdonosoknak. Amikor fal-, és padlóburkolatot választunk az étkezőhelyiségbe vagy sarokba, mindenek előtt a könnyű tisztántarthatóságra gondoljunk. Lehet szép tapétánk, ha lemosható, és lehet szőnyegünk is, ha vállaljuk, hogy a szokásosnál még alaposabban takarítjuk, vagy törzsvásárlói kártyát szeretnénk a közeli tisztítóba…

etkezo9.jpg

Ezt a szempontot fokozottan vegyük figyelembe, ha gyermekek is vannak a családban, hiszen az ő „segítségükkel” még gyakrabban fordulhat elő, hogy maszatok kerülnek a falra, és kisebb, nagyobb morzsákat taposunk a szőnyegbe.

A velünk élő gyermekek szemszögéből a lakás, a ház is egy nagy játszótér… Gondolkodjunk mi is az ő fejükkel. Ezzel meg is érkeztünk a következő témánkhoz, sorozatunk következő részében a gyerekszobáról és a gyerekek számára is biztonságos otthonról lesz szó.

Tartsatok velem akkor is!

tervezesisegedlet1.jpg

További cikkek a blogon lakberendezés témakörben:

A nappali

A konyha I.

A konyha II.

tervezesisegedlet2.jpg

Ha elakadtál, ne habozz! Keress bátran az alábbi elérhetőségek egyikén:

http://borokaotthonbolt.hu

http://facebook.com/borokaotthonbolt

+36.1.783.60.25

+36.20.472.51.37

tervezesisegedlet3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr337964350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása