Húsvéti készülődés, avagy tojásdekorálás betűmatricával
2016. március 25. írta: BorókaOtthonbolt1

Húsvéti készülődés, avagy tojásdekorálás betűmatricával

tojasfestes6.jpg

A tavalyi tetovált tojások sikerén felbuzdulva megint last minute tojásdekorálásra adtam a fejemet...

A képen szereplő eredmények nem 100 százalékosak, de körültekintőbb és alaposabb előkészítéssel sokkal szebb végeredményt kaphattok ennél.

A készítési folyamat a következő:

1. Fehér héjú tojások lennének a legideálisabbak. Ha nem találtok ilyet, akkor ecetes vízben le lehet áztatni a barnaságot róluk, vigyázva később a héjra, mert az is elvékonyodik a folyamatban kissé. A tojásokat megfőzve vagy kifújva, de elsősorban szárazra törölve készítsük elő a díszítésre. Legyenek maszat, tyúxar és zsírmentesek. A betűmatricából mindenképp olyat válasszatok, amiknél a betűk körvonala a leginkább közelít az áhított végleges eredményhez.

tojasfestes1.jpg

2. Érdemes előre kitalálni milyen feliratokkal dekorálnátok a tojásokat. Lehetnek rajtuk nevek, jókívánságok, vagy pozitív töltetű szavak (szerelem, tavasz, boldogság, hit, remény, öröm), esetleg ezek angol vagy más nyelven. A betűket jó alaposan rányomkodva kell ráragasztani a tojásokra, mert a következő fázisban lényeges lesz, hogy ne tudjon a festéklé a betűk alá folyni.

tojasfestes2.jpg

3. A tojásfestéshez szükséges festéket a csomagoláson szereplő leírás szerint készítsük elő a festéshez, majd egyszerűen tegyük bele a betűkkel felmatricázott tojásokat. A festék a leragasztott helyeken nem fogja be a tojást, mindenhol máshol pedig igen. Ha alaposan dolgoztunk, akkor a betűk helyén megmarad a tojás eredeti színe. Ezért volt lényeges a fehérítési folyamat is.

tojasfestes3.jpg

4. A festés után csöpögtessük le a felesleges festéket és száraz papírtörlőn vagy törölközőn szárítsuk meg a már befestett tojásokat. Teljes száradás után szedegessük le a betűmatricákat, majd a szokásos módon vajjal vagy zsírral fényesítsük ki a kész tojásokat.

tojasfestes4.jpg

5. Jöhetnek a locsolók. Biztosan örülnek majd, ha névre szóló, jókívánságokkal, esetleg egy szerelmes üzenettel teleírt tojás várja őket.

tojasfestes5.jpg

A tavalyi tojásdekorálás részletei a tojásdekorálás festés nélkül cikkben olvashatóak.

Áldott Húsvétot mindenkinek!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr458524974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása