Nem megyünk mi messzire, avagy rendhagyó séta a Budai Várnegyedben
2016. július 27. írta: BorókaOtthonbolt1

Nem megyünk mi messzire, avagy rendhagyó séta a Budai Várnegyedben

budaivartura1.JPG

Vannak emberek, akiknek van munkájuk és vannak akiknek van hobbijuk is. A legszerencsésebbek talán mégis azok, akiknek a hobbijuk egyben a munkájuk is, és szívvel-lélekkel végzik azt nap mint nap, szűnni nem akaró lelkesedéssel és hittel a felmerülő akadályok ellenére is.

Régóta figyelemmel kísérem a Falanszter blogot és az Urbface.hu oldalt elsősorban az érdeklődésemhez oly' közel álló tartalmuk miatt, igazán bele sem gondolva, hogy mekkora munka áll mögöttük. Ez az a munka, ami az előbb említett hit és lelkesedés nélkül nem lehetne ennyire alapos és sokrétű.

Érdemes mindkét (fentebb linkelt) felületre átkattintani. A történelem, a régi épületek és e kettő téma ötvözeteként a régi, beszédes történelmi múlttal rendelkező épületek szerelmesei nem fognak csalódni. Az Urbface oldalon ugyanis jelenleg 3500 budapesti ház vagy más épített létesítmény leírását lehet megtalálni képekkel, nevekkel, évszámokkal és minden olyan információval, ami érdekes és néha meghökkentő.

Az oldalak mögött Jamrik Levente városkutató áll, aki a komoly gyűjtőmunka, a történelmi dokumentumfilm rendezés és a témába vágó blog írása mellett a kutatott építmények és történetük minél szélesebb körben történő megismertetése érdekében évek óta szervez rendhagyó városnéző túrákat Budapesten a legtöbbször műkedvelő, de lelkesen érdeklődő közönség számára.

Az elmúlt hétvégén végre eljutottam az egyik ilyen túrára és nagyszerű élményeket szereztem. Minden, amit eddig tudtam vagy tudni véltem a Budai Várnegyedről és az alatta húzódó pincerendszerről, ezúttal kiderült, hogy nem igaz vagy nem teljesen úgy igaz, ahogy azt anno a történelem órákon hallottam vagy a hivatalos álláspont alapján íródott könyvekben olvastam. A túrán sok új információval is gazdagodtam és bejuthattam olyan helyekre, ahová magamtól soha nem jutottam volna, már csak azért sem, mert nem is tudtam, hogy egyáltalán léteznek.

Fotóztam párat a sétálás és a történetek hallgatása közben, alább a bejegyzésben láthatóak a képeim. Ezek sajnos nem adják vissza az élményt teljes valójában, ezért is ajánlom mindenkinek jó szívvel, hogy próbálja ki a túrát személyesen és tegye fel bátran a kérdéseit Leventének az érintett helyszínekről vagy a hozzájuk kapcsolódó témákról.

Vártúrákról és más eseményekről a Falanszter blog Facebook oldalán informálódhattok.

/A képek egy Panasonic DMC-FX700-as fényképezőgéppel készültek./

budaivartura2.JPG

budaivartura3.JPG

budaivartura4.JPG

budaivartura5.JPG

budaivartura6.JPG

budaivartura7.JPG

budaivartura8.JPG

budaivartura9.JPG

budaivartura10.JPG

budaivartura11.JPG

budaivartura12.JPG

budaivartura13.JPG

budaivartura14.JPG

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr628917030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása