Mi is az a lakberendezés? - A nappali
2015. augusztus 21. írta: BorókaOtthonbolt1

Mi is az a lakberendezés? - A nappali

ketszintmagas.jpg

A szó, amit a magyar nyelvben alkalmazunk erre a helyiségre, nem teljesen mutatja meg igazán, hogy mennyi mindenre lehet „használni” egy jól megtervezett és kialakított nappalit.

Az angolok azt mondják, hogy ’living room’. Ez a kifejezés már sokkal jobban elmondja, hogy mennyi tartalmat lehet belesűríteni ebbe a helyiségbe, hiszen ez az a hely az otthonunkban, ahol élünk, vendégeket fogadunk, hódolhatunk a hobbinknak, itt gyűlik össze a család egy közös filmnézésre, beszélgetésre, kártyázásra. A legtöbben nem rendelkezünk külön könyvtár- és moziszobával, így valószínűleg itt kapnak helyet a könyveink, a dvd gyűjteményünk, illetve vannak otthonok, ahol egy zongora, egy komplett hifi berendezés vagy házimozi rendszer is a nappali része.

Gondos tervezéssel mindennek találhatunk helyet, és a megfelelő színek, bútorok, világítás és kiegészítők kiválasztásával még egy olyan helyiségben is elkerülhetjük a zsúfoltság érzését, ahol egyébként a rendelkezésre álló tér nem túl nagy.

Vegyük sorra tehát, hogy milyen szempontok alapján alakíthatunk ki szemlélőnek és használónak egyaránt kellemes és élhető teret a nappaliban.

bohemnappali.jpg

Az elhelyezendő bútorok és funkcióik

Minden jó tervezés alapja, ha tudatosítjuk magunkban rögtön az elején, hogy milyen funkcióknak szeretnénk az adott helyiségben feltétlenül helyet adni és ugyanakkor mik a tényleges lehetőségeink.

Sokszor kényszerülhetünk kompromisszumokra, hiszen a rendelkezésünkre álló térben például nem biztos, hogy egyszerre lesz helye egy nagy méretű kanapénak és egy különálló fekvőfotelnek, ami remek hely lehetne a kényelmes olvasgatáshoz. Ilyenkor jó megoldás a funkciók összevonása. Egy kényelmes kanapén ülve ugyanolyan jól lehet beszélgetni, filmet nézni és könyvet olvasni is.

A nappali berendezésénél vegyük figyelembe, hogy a bútoraink legyenek jól körüljárhatóak, ne essenek bele a fő haladási útvonalakba és amúgy is kerüljük az általános zsúfoltságot.

Legyen kiszolgálva a kényelmünk. A párnák nem elsősorban és kizárólag díszpárnák legyenek, hanem segítsék elő a kényelmes elhelyezkedést a kanapén vagy a fotelban. Támasszák a derekat, a hátat. Az egész napos munka után legyen/lehessen a nappali a feltöltődés, az igazi kikapcsolódás helyszíne.

Ha kellő hely áll rendelkezésre, lehet lábtartónk is. Ha jól választjuk meg a magasságát, használaton kívül sem foglal majd sok helyet, mondjuk egyszerűen betolható a lerakó asztal alá és ha felnyitható típust választunk, a lábtartó elrejtheti a használaton kívüli sakkbábukat vagy azt a takarót, ami csak a hűvösebb idő beköszöntével kerül elő.

kandalloval.jpg

A tárolni kívánt tárgyak és eszközök

A nappaliban sok mindennek kell helyet találnunk. Olyan tárgyaknak és eszközöknek, amelyeket a használatuk ehhez a helyiséghez köt elsősorban. Könyvek, magazinok, cd és dvd gyűjtemény, stb…

Az elhelyezésükkel törekedjünk a rendezett összképre. Használjunk bátran szokatlannak tűnő megoldásokat. A könyveink nemcsak faltól falig, padlótól plafonig beépített könyvespolcon lehetnek jó helyen. Kedvenc olvasmányainkat tárolhatjuk gyümölcsös rekeszekből, vagy éppen régi fiókokból kialakított polcokon is. Ugyanígy a magazinokat nemcsak a lerakó asztal alsó polcán lehet tárolni, ahol nem is láthatjuk át, hogy milyen mennyiséget halmoztunk fel az utóbbi években. Tegyük inkább látható és elérhető helyre „őket”. Így gyakrabban fogjuk kézbe venni is, akaratlanul még több ötlethez és inspirációhoz jutva általuk.

A cd-ket és dvd-ket próbáljuk meg tematikusan rendszerezni, és felcímkézhető egyforma méretű tárolókba elrejteni, mert a sok színes filmplakát a dobozukon könnyen a rendetlen összevisszaság hatását keltheti, még a legalaposabban átgondolt és rendszerezett gyűjtemény esetén is.

kandalloval2.jpg

A világítás, avagy fényt mindenhová

A nappaliban is - mint minden más helyiségben - a világítás elhelyezése és a lámpatestek kiválasztása mindenképpen szolgálja ki a jelen lévő funkciókat. Legyen külön kapcsolható olvasólámpa, mennyezetre irányítható hangulatlámpa, oldalsó falikarok és mennyezetről lelógó lámpa is, hiszen nem ugyanolyan fényt igényel az olvasás a kanapén, a filmnézés, a beszélgetés vagy mondjuk egy társasjáték vagy kártyaparti az asztalnál. Nem beszélve a hangulat változtatásának lehetőségéről, amit a világítás variálásával is elősegíthetünk.

Lehetőleg a kintről jövő fényeket is lehessen többféleképpen irányítani, illetve beengedni vagy kizárni. A jól megválasztott függönyök és árnyékolók sokat javíthatnak egy elsőre ridegnek tűnő szoba hangulatán is, és esztétikai szempontból sem elhanyagolható a jelenlétük.

olvasokucko.jpg

A szórakozás és a kikapcsolódás helyszíne

Mindenkinek mást jelent a szórakozás és a kikapcsolódás. A lehetőségekhez mérten próbáljunk meg a legtöbb felmerülő igénynek eleget tenni a nappaliban. Az már csak a lakók belátásán és toleranciáján fog múlni, hogy nem egyszerre próbálgatják majd a házimozi hangrendszerét és a sarokban elhelyezett zongorát, miközben valaki a fotelban éppen könyvet olvasna...

tetoterinappali.jpg

A dekoráció

Ne fukarkodjunk a dekorációs megoldások alkalmazásával. Tegyünk a falra képeket, festményeket, tükröket. A kandallón, vagy egy jól elhelyezett lebegő polcon lehetnek gyertyák, óra vagy az évszak szerinti szezonális dekoráció. Vázában helyezzünk el friss virágokat, és legyenek zöld szobanövényeink is. Ezek mind kellemes hangulatot hoznak a helyiségbe, és élővé teszik azt. A padlóra válasszunk szép, de könnyen tisztítható szőnyegeket. Használatukkal a különböző funkciók helyeit és határait is kijelölhetjük, és megfelelő színválasztással a szoba hangulatát is alakíthatjuk kedvünk szerint.

pihenosarok.jpg

Vágjunk hát bele a rendezkedésbe/az átrendezésbe, mit veszíthetünk? Legközelebb az étkezővel foglalkozunk, ami sajnos sok lakásban nem létezik külön helyiségként, így próbálok ötleteket adni a kis helyen való elhelyezésre és a mobilizálhatóságra is.

Tartsatok akkor is velem!

vilagosszines.jpg

Ha elakadtál, ne habozz! Keress bátran az alábbi elérhetőségek egyikén:

Webáruház: www.borokaotthonbolt.hu

Email: webshop@borokaotthonbolt.hu

Tel: 0630/636-3884

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr557723942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása