Mediterrán stílus a Boróka Otthonboltban
2019. március 26. írta: BorókaOtthonbolt1

Mediterrán stílus a Boróka Otthonboltban

Napfény, tenger és az élet szeretete - lakberendezési kalandozásunk következő állomásaként a mediterrán országok enteriőrjét vesszük górcső alá. Sokakat ihlet meg a mediterrán stílus, amikor lakberendezésbe fognak. Ez annak az életérzésnek köszönhető, amit a déli vidékekről az ott élő emberekről tudunk,és  az ott élő emberek könnyedsége, temperamentuma, az élet szeretete inspirálóan hat ránk.

Ha te is vonzódsz a napsütéses vidékek hangulatához, és szereted a nyarat, akkor fűszerezd meg otthonod te is egy csipetnyi mediterrán hangulattal.

A mediterrán irányzat, gyakorlatilag a Földközi tenger teljes partvidéke, így ezalatt alapvetően a dél-európai országok lakberendezési stílusát értjük, ennek a stílusnak többféle irányzata is van, amelyek jellegzetességei csak részben hasonlítanak. Megkülönböztetünk  spanyol, olasz (toszkán,provance-i) és görög mediterránt.

Az általánosságban elmondható, hogy a mediterrán vidékek otthonaiban szívesen használnak élénk színeket, rusztikus felületeket, terméskő burkolatot vagy például kovácsoltvas korlátokat. Ám ahhoz, hogy igazán ízléses enteriőrt alakíthassunk ki, érdemes részletesebben tanulmányozni az egyes vidékek jellegzetességeit, és a lakberendezési kavalkád elkerülése végett letenni a voksot egyik vagy másik mediterrán stílus mellett.

olasz-mediterran-stilus.jpg

Görög mediterrán

Anyag-és színhasználatában is az egyszerűség a vezérfonal, szinte csak fehérrel és tengerkékkel dolgozik, ezt legtöbbször pusztán a leanderek csodás rózsaszín és magenta árnyalatai egészítik ki.  

A görög mediterrán nagyon letisztult, sokak számára talán túl puritán is, de pont ezért áraszt hihetetlen nyugalmat,ezért kiváló lehet egy hétvégi ház vagy nyaraló berendezéséhez.

  • A görög stílust két alapszín jellemzi: a fehér és a kék. Gyakran látni fehérre meszelt falakat tengerkék nyílászárókkal kiegészítve. Mivel ezek hideg színek, vizuálisan is hűsítik a lakást, és enyhítik a mediterrán forróságot.
  • Az otthonok padlója általában terrakotta padlócsempével van burkolva vagy kavicsokból kirakott padlóburkolattal. De köveket és kavicsokat a falak burkolására is szívesen használnak.
  • Egy görög lakásban kevés bútort találunk, az a kevés, ami van is, véletlenül sem hivalkodó, a hangsúly a funkcionalitáson van.
  • A hálószobákban kedvelt a baldachinos ágy, könnyű természetes anyagú drapériával.
  • Dekorációs vagy hangulatvilágításként mécseseket, kőolajlámpákat vagy gyertyákat használnak.

Spanyol mediterrán

A spanyolok otthonait tüzes, energikus színek jellemzik, mint a piros, a narancs, a különböző sárgák, mindez a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva. Gyakoriak a növényi motívumok, főleg a textíliákon és a burkolatokon. Ebben az esetben is fő szabály, hogy a kevesebb több!

  • A hideg görög árnyalatokkal ellentétben a spanyol otthonokat tüzes, energikus színek jellemzik, mint például a vérvörös, narancs, a különböző sárgák, mindez pedig a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva.
  • A spanyol mediterrán a díszítettségre törekszik, a gazdagságot érzékelteti, ezt a hatást pedig gyakran aranyozással érik el.
  • A bútorok, használati tárgyak sötét, faragott fából vagy kovácsolt vasból készülnek, a kárpitozás pedig szinte kizárólag bőrből.

Olasz mediterrán

Az olaszokról mindig az elegancia, a kifinomultság és minőség jut eszünkbe – nincs ez máshogy a lakberendezéssel sem.

  • Az olasz mediterrán lakberendezésben tökéletesen ötvöződik az elegancia az egyszerűséggel. Szeretik az egyszerű formavilágot, azonban főként karakteres motívumokat használnak.
  • Színhasználatukat az élénk, dinamikus árnyalatok jellemzik, a bútorok, kiegészítők alapanyagainak pedig természetes, finom és drága textíliákat választanak.
  • Nagy hangsúly van a konyha kialakításán, mondhatni, a konyha az olasz otthonok szive. Mivel imádnak főzni, és imádnak enni, és a családi étkezések is nagyon fontosak számukra, a konyhákat hatalmas rusztikus fa étkezőasztal szokta díszíteni.
  • Az olaszoknál is jellemző, hogy a nagy tereket csak kevés bútorral szokták kitölteni.

Provance-i, (Toszkán) mediterrán

  • A provance-i mediterrán stílus Franciaország déli vidékeiről származik, és legfőbb jellemzője a kopottas, meleg földszínek alkalmazása a falakon és a padlón egyaránt.
  • A provance-i stílusra a sárgás, zöldes, kékes árnyalatok és a levendulaszínek is jellemzők.
  • A fa- és kovácsoltvas bútorokat egyszerű vonalvezetés és kevés díszítés jellemzi, kerülik a hivalkodást és a feltűnést.
  • Kiegészítőnek gyakran ódon használati tárgyakat használnak.

A mediterrán stílusú otthonok - legyenek akár az olasz, spanyol vagy görög ihletésű - élhetőek, kényelmesek, hívogatóak, és azonnal otthon érezhetjük magunkat bennük. Ajánlom azoknak, akik imádják az életet, jókedvűek, nagy családjuk van, szeretnek a természetben lenni és szívesen fogadnak vendégeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr9514716923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása