BOHO stílus a Boróka Otthonboltban
2019. február 14. írta: BorókaOtthonbolt1

BOHO stílus a Boróka Otthonboltban

Kedvelem a bohém stílust, mert színes, egy kicsit rendetlen , nem komolykodó és nem mesterkélt, mint sok más lakberendezési stílus! ;-)

A bohém stílus manapság viszonylag divatosnak számít akár a lakberendezés, akár a divat területén is, népszerűségére pedig kedves, színekben gazdag és túlnyomórészt nőies megjelenésével minden bizonnyal rá is szolgált.

A bohém stílus olykor már-már giccsbe hajlik, követőinek azonban mégsem szabad túl „visszafogottnak” vagy „bátortalannak” lennie, ugyanis a stílus egyik fő jellemzője a színek és formák kavalkádjának bátor – ám még ízléses – felvonultatása. Maga az „irányzat” a bohém elnevezést a franciából angol nyelvterületre „vándorolt” bohemian szóból nyerte, amely szóval eredetileg (tehát franciául) a szintén színpompás öltözékekben járó és színes szőnyegekkel díszített „lakókocsi-falak” között élő vándor cigányokra is utaltak.

boho_osszkep.jpg

 

A SZÍNEK fontossága a lakberendezésben:

Ahogy már említettük, a bohém stílus szívesen párosítja össze a különleges mintákat és a merész színeket. Olyan, nem mindennapi megoldások teszik a tereket igazán különlegessé, mint a padló vagy a falak többféle színre festése. A konyhát, nappalit például szuperül fel tudja dobni egy sárga, zöld, kék padló- vagy falrész. A bohém stílus nagyon jól kombinálható a keleti stílussal is, ami az izgalmas színkombinációkban, a mintákban és a török stílusú lámpásokban jelenik meg.

Ne félj tehát az elsőre össze nem illő szín- és mintakombinációktól, jöhet a rózsaszín a sárgával, a zöld a kékkel, az azték minta a népies mintákkal!

A színeken túl jellegzetes mintákkal, tárgyakkal is találkozhatunk a bohém szobákban, így a színes, geometrikus vagy virágokat, alkalomadtán kedves állatokat megjelenítő minták igen gyakoriak lehetnek. A természet közelségét a sok szobanövény, de akár vágott virágok vagy „mohaterráriumok”, „tündérkertek” is szolgáltathatják, míg az ülőalkalmatosságok ,például fotelok, székek), jellemzően kényelmes, puha anyagúak, vagy gazdagon takarja őket párna és drapéria. A spirituális elemek ugyancsak rendkívül gyakoriak a bohém stílusú szobákban, noha ezeket gyakran meglehetősen következetlenül alkalmazzák – jól megférhet például Buddha mellett egy feszület és egy indián álomfogó is... A szobáknak,  gyakran van egy jellegzetes illatuk is, amit általában a – sokak által nem kifejezetten kedvelt – füstölők, illatos gyertyák szolgáltatnak. Noha a „berendezésnek” nem részei, aligha lehet egy hasonló szobát elképzelni macskák, esetleg más házi kedvencek, társállatok nélkül – a kiskedvencek és a bohém szobák valahogyan többnyire összetartoznak...

boho-textiliak.jpg

A FÉNYEK:

A jól megválasztott világítás minden otthont meghitté és barátságossá tesz. Ha te is szeretnéd egy kicsit otthonosabbá tenni a lakás különböző helyiségeit, akkor figyelj arra, hogy a központi világítás mellett megfelelő hangulatvilágítás is legyen mindenhol.

A hálószobában használj egy narancsos fényt adó sólámpát vagy egy természetes anyagból készült állólámpát, a nappalidban a kanapé mögötti falra tegyél egy sárgás fényű égősort vagy kisebb lampionokat, és persze ezek mellett a gyertyákról se feledkezz meg. Minél több van, annál jobb, a nagyobbaktól elkezdve a kisebb színes mécsesekig.

modern-boho-haloszoba.jpg

A DEKORÁCIÓ:

Bár már néhány példát említettünk a bohém dekorációval kapcsolatban, ez pontosan az a stílus, ahol nem lehet kifogyni az ötletekből. A lámpások, lampionok, égősorok és gyertyák mellett fontos a kényelem, amit puha anyagokkal, párnákkal és takarókkal vagy éppen egy terítővel tudsz elérni. Mint minden stílusnál, itt is fontos, hogy évszaknak megfelelő növények és virágok is legyenek a lakásban, amiket színes, fonott kaspókba vagy mozaikszerű tartókba is tehetsz.

boho-etkezo-teritek.jpg

boho-terites.jpg

boho-dekoracio.jpg

A Bohém otthon jellemzői:

 

- Ha azt mondom színes lakás, mindenki egyből színes falakra gondol. Persze lehet így is, ha megfelelő árnyalatokat választasz és kerülöd a hagyományos színeket:

- Nyugodtan halmozhatod a régi bútorokat, itt is mindenféle szín jöhet, illetve mixeld a különféle stílusú bútorokat, nyugodtan jöhet egy kis marokkói, egy mid century modern, vintage, a bohém stílus mindenevő ! ;-)

- Letisztultabb lesz a tér, ha a színeket a textileken és a bútorokon látod viszont, a fal pedig semleges háttérként szolgál. A textileknél a szabály: minél több, minél színesebb, minél mintásabb . Ne csak 1-2 színt használj, hanem minél többet a színpalettáról.  Textilek, szőnyegek, párnák egymás hegyén-hátán:

- Az igazi bohém stílus sajátossága a zsúfoltság és a kacatok. Ha ezt nem bírod, akkor a bohém már átcsúszhat a vintage hangulatba, ami nem baj, csak akkor az már nem bohém ;-)

 

Abban az esetben, ha csak egy-egy helyiséget szeretnél  ebben a stílusban berendezni, azt is megteheted, íme néhány képes példa:

A Hálószobában:

A bohém stílus nagyon színes kiegészítői mellett jól megférnek a fehér falak és a fehér bútorok, ami egy igazi csajos, kuckós hálószobához tökéletes választás. Nincs más dolgod, mint feltenni néhány légies függönyt – egy fényáteresztőt világos színben, és egy kicsit sötétebb, de nem túl vastag sötétítőfüggönyt. Ez a stílus a sok-sok különböző anyag összhatásától lesz igazán kényelmes és imádnivaló, így ne félj a pihe-puha szőnyegektől, a rojtos vagy pompomos ágytakaróktól és párnáktól, vagy épp a mintás pokrócoktól!

boho-haloszoba.jpg

boho_haloszoba.jpg

boho_haloszoba_1.jpg

A Nappaliban:

Ha a nappalidat szeretnéd így berendezni, akkor tegyél arról, hogy minél több anyag és felület látszódjon abból, amit egyébként is használsz. A kanapédra teríts egy horgolt vagy azték mintás pokrócot, sorakoztass fel több párnát, és a fal dekorálásáról se feledkezz meg! Ha elég nagy a tered, akkor az egyik sarokba feltehetsz egy függőágyat is, ahova bekuporodhatsz a kedvenc könyveddel. Azokat a tereket, amelyekben sok időt töltötök, érdemes funkcionálisan berendezni. A bohém stílusba abszolút belefér, hogy sok-sok párna, puff és kényelmes, puha anyagok lepjék el a lakást. 

boho-fuggoagy.jpg

boho_nappali.jpg

boho_nappali_2.jpg

boho_nappali_3.jpg

boho-nappali.jpg

Konyhában, étkezőben:

boho-etkezo.jpg

boho_etkezo.jpg

boho_konyha.jpg

boho_konyha_2.jpg

 

Fürdőszobában:

boho_furdoszoba.jpg

boho_furdoszoba_2.jpg

Az is nagyon különleges megoldás lehet, ha pld. a  fürdőszobádba színes, mintás dekorcsempét vagy tapétát választasz, hiszen ez egyedivé teszi majd az egész helyiséget.

modern-furdoszoba_5.jpg

Teraszon vagy kertben:

boho_terasz.jpg

boho_terasz_kert.jpg

Ez az a stílus tehát, amihez nem lehet bátortalanul hozzáállni, itt ugyanis színek és minták tobzódnak, amit tovább fokozhatunk különféle stílusú bútorok összepakolásával, kialakítva a teljes eklektikus káoszt, ami mindezek ellenére meleg, barátságos és otthonos. A bohém stílusnak rengeteg arca van, elvihetjük egy kicsit keleties vagy marokkói irányba, de lehet franciás, ipari, romantikus, valamint a rusztikus és a retro is jól áll neki, sőt a minimalizmussal is remek párost alkot. Egyszóval roppant sokoldalú és egyedi! :-)

boho_osszkep.jpg

Webáruházamban ehhez a stílushoz is rengeteg kiegészítő elemet, dekorációt, képet, párnát illetve kisebb ülőbútorokat is találtok, melyek megfelelnek a stílus sajátosságainak, illetve mivel akár kombinálhatod a stílusokat, ezért nézz szét egyéb vintage, romantikus, rusztikus és modern elemeink között is! :-)

További szép és BOHÓKÁS napot mindenkinek! :-)

WWW.BOROKAOTTHONBOLT.HU

Boróka Otthonbolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr214626954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása