Rusztikus&Modern rusztikus stílus a Borókában
2019. január 21. írta: BorókaOtthonbolt1

Rusztikus&Modern rusztikus stílus a Borókában

Rusztikus: Maga a szó durván megmunkált felületet jelent, bár ez nem feltétlenül jellemző a stílusra. Hangsúlyos a felhasznált anyagok minősége és természetessége, de nagy figyelem irányul az apró részletek kidolgozására és a különféle díszítő elemekre is. Egyvalami viszont közös, hogy minden elem melegséget sugároz, a természettel szoros kapcsolatban áll és a vidék hangulatát idézi meg. A stílus megteremtésével barátságos visszavonulás érhető el, amely tökéletes tiszteletet ad a természetnek, a föld minden területének és  az országunk és őseink hagyományainak.

rusztikus-nappali_3.jpg

A rusztikus kialakítás részletei biztosítják, hogy kényelmes és otthonos legyen családi fészkünk. Így ezen stílus megteremtésével elérhetjük, hogy otthonunk a "nyugalom zónája" legyen, mert ezáltal, úgy érezhetjük, hogy kellőképpen tiszteljük az anyaföldet és mindazt a nyugalmat, ami a természetből árad, így kicsit mi is bevarázsolhatjuk ezt az érzést az életünkbe és otthonunkba.

A legjobban úgy vizualizálhatjuk ezt a stílust, ha becsukjuk a szemünket és elképzeljük, hogy egy erdő közepén vagyunk. Mit látnánk és éreznénk ott? Természetesen föld színeket, fákat, ágakat,növényeket, virágokat, rönköket esetleg egy-két sziklát vagy kődarabot...settenkedő őzikét?! De mindenképpen, csendet, nyugalmat és békességet valamint a természet erejét éreznénk. Ezért is fontos, ha szeretnénk életünkbe és lakásunkba is mindennapossá teremteni ezt az érzést, akkor mindenképpen ezeket a lényeges alapvető elemeket kell becsempésznünk a berendezéseinkbe, dekorációkba és különféle kiegészítőinkbe.

Íme a klasszikus rusztikus stílus általános jellemzői:

  • tömör fából készült bútorok, esetleg befejezetlen szélekkel, úgymond "viharvert" hatásúak is lehetnek, lehetnek festettek vagy koptatottak illetve kézzel faragott bútorok
  • fa padló, eredeti vagy felújított, lehet akár matt, pácolt vagy lakozott
  • fa gerenda használata (pld. mennyezetre vagy oszlopnak )
  • bőr vagy lágy textúrájú székek, kanapék és fotelek
  • szövetek, mint a gyapjú, pamut és len
  • színsémák, amelyek természetesek(földszínek) - barna, mélyvörös,sötét sárga,szürke, fehér és fekete
  • kövek vagy akár tégla belső használata, díszkő, terméskő kandallóhoz, falrészlethez
  • kovácsoltvas illetve kerámia fogantyúk bútorokhoz, dekorációhoz
  • fém és öntöttvas kiegészítők
  • illetve sok természetes illetve kézzel készült kiegészítő használata (rongyszőnyeg, csipkefüggöny, falvédők, hímzett terítők, takaró, díszpárnák)

A FALAK: A falak színe is mindenképpen egyezzen a stílussal. Nincs rusztikus stílus anélkül, hogy a falakkal ne foglalkoznánk. Gondoljunk csak bele, kicsikét buta megoldás lenne, ha rusztikus kiegészítőkkel felszerelt nappalinkba egy 70-es évek virágos tapétájával díszítenénk. Ezzel nem azt mondjuk, hogy nincs mód arra, hogy felöltöztessük a falakat, de semmiképpen sem nagy virágmintás színes falakkal,  hanem sokkal sokkal visszafogottabban, természetesebben!

Néhány rusztikus szoba akár sötét falburkolattal rendelkezik, vagy fa lambériával, míg másoknak lehetnek krémszínű falai, kontrasztos díszítésekkel, akár egy terméskővel kirakott kőfal, falrészlet vagy kandalló.

Íme néhány képes példa a részletek és az összhatás elérésére:

rusztikus-nappali_4.jpg

rusztikus-nappali_5.jpg

rusztikus-nappali_6.jpg

rusztikus-nappali_7.jpg

modern-rusztikus-nappali.jpg

NOS, ha úgy érzed, hogy szép szép, de azért, te már inkább a "modern kor gyermeke" vagy és bár tetszenek bizonyos részletek, de összhatásában túl "súlyos és nyomasztó" neked és nem mindenáron akarsz az összes elemmel azonosulni, akkor légy bátor és ragadj ki számodra tetsző rusztikus részleteket és keverd bátran modern elemekkel. Ugyanis ettől még megalkothatunk egy igazán bájosan rusztikus hangulatot, csak épp modern formában. ;-)

A modern rusztikus stílusra jellemzően, akár nemzedékeken keresztül átadott családi kincsektől kezdve egészen az otthonos, modern kiegészítőkig, elég sok mindent felsorakoztathatunk lakberendezésünkben .

A modern rusztikus stílus főbb jellemvonalai:

  • falburkolat kőből, téglából, fából
  • természetes és meleg színek használata: barna, sárga, fehér ,szürke
  • egyedi fából készült bútorok ,melyek bátran keverhetőek modern elemekkel is pld. dohányzóasztal, kanapéval
  • természetes anyagok használata, : bőr, lenvászon, pamut, gyapjú
  • fém és kovácsoltvas esetleg öntöttvas kiegészítők
  • fa gerendás mennyezet
  • hangulatvilágítás, gyertyák, mécsesek használata

Látszik, hogy azért nyilván nagyon hasonló a két jellemrajz, viszont kicsit más korban vagyunk, ezért kicsit a külső behatás is más, mint régen volt. Ráadásul a klasszikus stílus régen is inkább a vidékre volt jellemző, ahol közelebb volt az ember és természet egymáshoz. Míg a klasszikus rusztikus teljesen hagyományőrző, népies motívumokat őrző, természetes alapanyagokból épült és készült, addig a modern formája, igazából már csak a hangulatot szeretné megidézni a nagyvárosban, egy-egy stílusos elemmel, kiegészítővel és bátran keverhető akár más stílusokkal is. A variáció végtelen, igazán egyedi dolgokat és összhatást lehet összehozni és talán ez az egyetlen olyan stílus, ami mind a férfiak, mind a nők számára egy kényelmes, élhető, otthonos érzést biztosít.

Íme néhány képes példa , hogy mire gondolok:

rusztikus-nappali.jpg

modern-rusztikus-haloszoba.jpg

 

modern-rusztikus-nappali.png

modern-rusztikus-nappali_3.jpg

modern-rusztikus-nappali_4.jpg

modern-rusztikus-nappali_6.jpg

modern-rusztikus-nappali_7.jpg

modern-rusztikus-nappali_8.jpg

modern-rusztikus_nappali.jpg

modern-shabby_chic-konyha.jpg

Ez csak néhány példa, de az ötletek és variációk tárháza tényleg végtelen és én imádom ezt a stílust...is! :-)

Lakberendezési Webáruházamban viszont ehhez a stílushoz is rengeteg kiegészítőt és dekorációs elemet találtok, amennyiben ti is vágytok pár részletre otthonotokba!

További szép napot mindenkinek és kellemes böngészést! :-)

Boróka Otthonbolt

WWW.BOROKAOTTHONBOLT.HU

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr6314580312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása