A tulipán, és amit eddig nem (biztos, hogy) tudtál róla
2011. november 07. írta: BorókaOtthonbolt1

A tulipán, és amit eddig nem (biztos, hogy) tudtál róla

tulipán4.jpg

Ha azt mondom tulipán, azt mondod Hollandia? Lehet… Vagy azt mondod magyar népi motívum? Ez is igaz…

De képzeljétek, a hollandok csak a XVI. században „fedezték fel” maguknak ezt a csodálatosan szép, sok színben és formában létező virágot, és mi magyarok sem az egyedüliek vagyunk, akik beépítették a tulipánt a saját motívumaik közé.

tulipán3.jpg

Az első tulipánnemesítők Törökországban éltek, itt az első feljegyzések a tulipánok termesztéséről és szaporításáról az i.sz XI. századból maradtak fenn.

I. Szulejmán császár uralkodása idején kezdték nemesíteni a tulipán különböző változatait. A Török Birodalom terjeszkedésével jutott el Európába, ahol korábban nem is ismerték. A bécsi udvar az isztambuli nagykövetét, Augerius Gislenius Busbequist bízta meg azzal, hogy szerezzen be néhányat e különleges virág hagymájából.

Busbequis a magokat és hagymákat a kor jeles botanikusának, Carolus Clusiusnak ajándékozta. Ő honosította meg a növényt Hollandiában, amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, tulipánokat ültetett a kertjében. A tulipántermesztés nemsokára hatalmas üzletággá nőtte ki magát, 1629-ben már körülbelül 1000 fajtát jegyeztek. Az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokat értek, egyetlen ritka alakú és különleges színű virág hagymájáért - mai pénzben számítva - akár hatszázezer forintnak megfelelő összeget is megadtak. A tulipán szót a turbán (fejfedő) szóból eredeztetik, ahogyan a zárt szirmú virág is hasonlít egy turbánhoz, úgy a szavak is hasonlóvá váltak.

A tulipánról, a magyar, valamint a török népművészetben betöltött szerepéről többet olvashattok itt, itt és itt.

ottomantulip.jpg

...és a jó hír a végére: ezen információk birtokában nyerhettek is a Keleti Kelme webáruház három héten keresztül tartó játékán!

 ÍME A FELHÍVÁS:

Szeretnél nyerni egy pashminát? A színt te választhatod!

Három héten keresztül, minden héten kisorsolunk egy egyszínű sálat játékosaink között. Aki pedig minden héten játszik, esélye lehet egy 5.000.- Ft-os vásárlási utalványt nyerni, amit üzletünkben vagy a webáruházban használhat fel.

szinespashminák2.jpg

Hogyan vehetsz részt a játékban? Nincs más dolgod, csak légy követője a Keleti Kelme webáruház Facebook oldalának, és válaszolj egy kérdésre.

E heti kérdés:

Mi volt az Oszmán Birodalom kedvelt virága, amely az uralkodóház emblémája volt, és a mai napig jellegzetes török motívum?

A válaszokat - névvel ellátva - a jatek@keletikelme.hu e-mail címre várják, 2011. november 11. (péntek) éjfélig.

Szép hétfőt mindenkinek! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr853359553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása