Vendégcikk - Csodás kert minden évszakban
2011. november 19. írta: BorókaOtthonbolt1

Vendégcikk - Csodás kert minden évszakban

Egy csodálatos kert valahol vidéken, kristálytiszta levegővel... Ahogy kinézek az ablakon itt a városban, és elolvasom a híreket az aktuális szmoghelyzetről, még inkább örülök, hogy Zita, a Lavandart Kertészet háziasszonya megörvendeztetett az ősz szépségét hangsúlyozó gyönyörű fotókkal és cikkel.

Mielőtt teljesen elmerülnénk a karácsonyvárásban és az adventi készülődésben, gyertek velünk és ismerjetek meg két csodás fát, amelyek az őszi színváltozás idején mutatják meg igazi szépségüket.

Zita írja: Akár díszkertről, akár haszonkertről van szó, elkerülhetetlen, hogy dolgozzunk vele. A „kertet, de azonnal” nem igazán működik. Idő, türelem és főként előrelátás kell a szép kerthez.

Igaz, hogy többnyire tavasszal és nyáron vagyunk a kertben, de van az úgy, hogy az ősz bőkezű és igazi „indián nyárként” tündököl. Milyen jó, ha kertlakóink között van olyan cserjénk, fánk, mely ősszel mutatja meg igazi szépségét.

"Ők" az év nagy részében szerényen megbújnak a többi növény között, de amikor eljön az ősz, páratlan szépségükkel kertünk ékszereivé válnak.

Két ilyen kedvencünk: a páfrányfenyő és az amerikai ámbrafa.

A növényvilág csodájának nevezhető a páfrányfenyő (Ginkgo biloba). Nincs közeli rokonságban egyetlen más növénnyel sem, és bizonyíthatóan már 270 millió évvel ezelőtt létezett. Túlélte a jégkorszakot és a hirosimai bombázás epicentrumában is több Ginkgo maradt életben, és virulnak a mai napig is. A leveléből készített kivonat számos jótékony hatást gyakorol az emberre. Különleges alakú levelei, szabályos alakja és csodálatos citromsárga őszi lombszíne miatt rendkívül impozáns fenyő (még, ha lomhullató is). Magas vízállású területek kivételével biztonsággal nevelhető mindenhol.

A lányom egyszerűen csak Shrek fülének nevezi. :)

Kertünk meghatározó dísze lehet az én nagy kedvencem, az ámbrafa (Liquidambar styraciflua). Szép, szabályos alakú, lazább ágrendszerű fa, de a gömb koronájú oltott változata is megtalálható kertészetekben. Ősszel a sárgától a lilás pirosig ezerféle színben játszik.

Törzsét megsebezve egy aromás gyanta jelenik meg a seb zárására. Ezt a kozmetikai ipar használja illatfokozásra, valamint gyógyhatása miatt a gyógyszeripar is. A rágógumi alapanyagát az ámbrafa levegőn besűrűsödő váladékából készítik, amelyet már az ősi mexikóiak is a száj frissítésére használtak.

Gyönyörködjünk látványukban, amíg még lehet, majd hagyjuk előtérbe lépni a fenyőket és a lomblevelű örökzöldeket. ;)

A következő bejegyzésben a téli fagyvédelmi eljárásokról lesz szó, addig is keressétek a Lavandart Kertészet oldalait itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr613395312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása