Vendégcikk - Kezdődik a tél...
2011. december 06. írta: BorókaOtthonbolt1

Vendégcikk - Kezdődik a tél...

A mai vendégcikket köszönjük Pap Zitának, a Lavandart Kertészet háziasszonyának.

A kert, a növények télen is adnak feladatot jócskán, de fáradozásainkat meg is hálálják... Nézzük is meg, hogyan és miként. :)

Ilyenkor december elején még lehet néhány kellemes, napsütéses nap, a borongós, fagyos reggelek azonban azt jelzik: nyakunkon a tél. Ezért érdemes már teljes készültséget tartani, az edényben nevelt mediterrán növényeket beköltöztetni fagymentes, téli szállásukra, a leander, a citromfélék, pálmák, vagy más hasonló edényben tartandó balkonnövények megóvására általában a takarás nem elegendő. Ezeket a növényeket a legjobb fagymentes, vagy legfeljebb –5 Celsius foknál nem hidegebb helyen teleltetni (vigyázat,a murvafürt ,azaz Bougainvillea + 5 Celsius fokig bírja).

A pampafűféléket kontyszerűen, a hó nyomására érzékeny örökzöldeket pedig még az első komolyabb havazás előtt össze kell kötözni, az öntözőrendszert gondosan vízteleníteni kell, a fagyérzékeny növényeket téli védelemben kell részesíteni.

A takaráshoz többféle, könnyen beszerezhető anyagot is felhasználhatunk, attól függően, hogy a növény mely részét szeretnénk megóvni a hidegtől. E célra alkalmazhatunk nádfonatot, len- és zsákvásznat, fenyőkérget és fenyőgallyat, komposztot vagy lehullott lombot is. A fóliát csak végső esetben vegyük elő. Hátránya, hogy a napsugarak túlzottan felmelegítik a benne lévő növényt, emellett a párologtatást és a felesleges pára eltávozását is gátolja, így a növények befüllednek.

A piacon eddig nem volt túl nagy választék a növénytakaráshoz szükséges anyagok terén, de mostantól kapható egy egyszerű, rendkívül strapabíró, légáteresztő huzat, amit könnyedén a fagyérzékeny növényre helyezhetünk. Néhány növény estében használhatunk egy hosszú botot is, hogy segítségével gúla alakot hozzunk létre, megakadályozva, hogy az összegyűlt hó ránehezedjen a növényre. A huzat különböző méretekben kapható, dupla cipzárral van ellátva, így bármikor felnyitható, a növény locsolható, illetve növelhető a hőszigetelés(pl. szalmával) vagy melegebb napokon szellőztetni is lehet. Kitűnő megoldás azoknál a növényeknél, melyeknél néha „rezeg a léc” a mínuszokban.

Biztosan már sokan kihelyezték a madáretetőket. A Lavandart Kertészetben is van néhány. Kedvenceim a Surman Edit keramikus által készített remekművek.

Bár a madarak a hómentes napokon elég eleséget találnak maguknak, érdekes megfigyelni őket, ahogy bohókásan tülekednek a magvakért... :) Egy-egy ritka, színpompás madár megpillantása a gyerekek számára is emlékezetes élmény lehet. Ha elkezdjük az etetést, illik tavaszig hűségesen folytatni!

Az őszi feladatok elvégzése után a kertész számára is eljön a pihenés várva várt időszaka, amikor a gyakorlati munkát a tapasztalatok értékelése, az ismeretek gyűjtése és a tervezés váltja fel.

 

Na, meg egy kis móka…..tanúskodjon erről néhány tavalyi fotó. Mi nagyon jól szórakoztunk, reméljük az idén is lesz elegendő hó a „téli játékokhoz”…..:-))

 

A Lavandart Kertészet télen is várja a kert és a növények elkötelezett híveit.

...és betekinthettek hozzájuk virtuálisan is, itt és itt.

Köszönjük a cikket, és szép telet kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr113432997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása