Fekete, fehér, igen, nem
2012. június 10. írta: BorókaOtthonbolt1

Fekete, fehér, igen, nem

A fekete-fehér erős kontrasztja egy enteriőrben és/vagy lakásban régóta nagy hatással van rám. Talán ezért is olvastam különös borzongással a Hollókirály szerzőjének kötetében az alábbi sorokat.

„Erről aztán eszébe jutott egy ötlet Skócia királynőjének.

- A grófné férjei mind természetes halállal haltak meg? – kérdezte.

Mrs. Seton gúnyosan felhorkantott, és közelebb hajolt az uralkodóhoz. - Az első férje szinte még fiú volt. A grófnő, akit akkor még egyszerűen csak Bess Hardwicknek hívtak, hímzett neki egy fekete-fehér kockás kabátot.

A férje felvette néhányszor, és egy idő után panaszkodni kezdett, hogy már az egész világból csak fekete és fehér négyzeteket lát.

A sötét asztalok tetejét fekete lyuknak látta, amelyek el akarták nyelni, és a fehér téli fényben fürdő ablakok is kísértetiesen, ártó szándékkal kacsintottak rá.”

 

„A királynő megkérdezte a grófnét, hogy mit hímez. Egy gyönyörű palotát egy álomszép vidéken. – felelte a grófné, és megmutatta a királynőnek az anyagot. – Hímzés közben szívesen képzelem azt, hogy a gyerekeim és az unokáim majd ilyen palotában fognak lakni.

Dőreség, elismerem, de így legalább kellemesen telik az idő.

A királynő a szemét forgatta, és arckifejezésével azt mutatta Mrs. Setonnak, hogy felháborítónak tartja ezt a nagyravágyást egy földműves lánya részéről.

A grófné is látta a királynő arcát, de nem jött zavarba.

Ezután Skócia királynője a hímzésről kezdett beszélni, meg a férjeiről, illetve a férjei haláláról. Ennek tetejébe még egy fekete-fehér kockásra hímzett kabátról is szót ejtett.”

„Shrewsbery grófja megírta Erzsébet királynőnek, milyen ártalmatlan módon tölti idejét a kastélyban Skócia királynője. Ez persze messze állt a valóságtól: amikor nem hímzett, titokban angol elégedetlenkedőkkel tárgyalt, akik szintén meg akarták ölni Erzsébetet.

Spanyolország és Franciaország királyának is írt levelet, és szívélyesen hívogatta őket, hogy foglalják el Angliát. Arra azonban mindig szakított időt, hogy megdicsérje a grófné hímzéseit, és alkalomadtán megemlítse a fekete-fehér kockákat.”

„Egy évvel később a gróf elköltöztette a királynőt a saját kastélyából a felesége új chatsworth-i házába.

Amikor megérkeztek, a gróf mosolyogva mutatta a királynőnek az új padlót, amit a felesége utasítására raktak le a folyosón. Fekete-fehér kockás márványpadló volt.

A királynő elborzadt, mert eszébe jutott a fiú, aki azért halt meg, mert úgy érezte, a fekete és fehér négyzetek meg akarják gyilkolni.

- Én nem megyek végig ezen – jelentette ki a királynő.

A gróf értetlenül nézett rá. Amikor kiderült, hogy a ház összes bejáratához ilyen fekete-fehér kockás út vezet, a királynő elhatározta, hogy be sem teszi a lábát az épületbe…”

Az idézetek Susanne Clark Búcsúbáj hölgyei és más történetek (The Ladies of Grace Adieu) című gyűjteményéből, egészen pontosan a Bestiák és rácsok részből származnak.

A könyv Magyarországon megjelent az Agave Könyvek kiadó gondozásában, 2007-ben. Fordította: Heinisch Mónika, illusztrálta: Charles Vess

Ilyen az, amikor könyvolvasás közben is lakberendezek... Legalábbis gondolatban. Előfordult már veletek hasonló?

A végére egy kakukktojás. Mert találtam egy ilyen izgalmas esküvős képet is. :)

Képek forrása: google.com (a black and white floor és black and white interiors keresőszavakra)

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr904577655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása