Ha röviditalban gondolkodunk az itthoni kínálatot tekintve, biztosan a legtöbbünknek a pálinka jut eszébe legelőször. Ez teljesen logikus, hiszen Magyarországon a legtöbb 40%-osnál magasabb alkoholtartalmú ital pálinka, azaz valamilyen gyümölcsből lepárlással készülő szeszes ital.
A Pálinkatörvény értelmében – az osztrák pálinkák mellett – csak olyan szeszes ital nevezhető pálinkának, illetve törkölypálinkának, mely:
- kizárólag Magyarországon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve Magyarországon termett szőlőtörkölyből készült Magyarország területén, beleértve a palackozást is.
- kizárólag erjesztett gyümölcs, illetve erjesztett szőlőtörköly párlatát tartalmazza lepárlásakor úgy finomították legfeljebb 86% alkoholtartalmúra, hogy megőrizte az alapanyag ízét és aromáit, és legalább 37,5% alkoholtartalommal palackozták.
- Semmilyen módon nem ízesítették, édesítették vagy színezték (leszámítva a hordós és a gyümölcságyas érlelést).
Van hazánkban egy pálinkafőzde, amely továbbgondolta a növényi alapú italkészítést, és 30 éves jubileumára bemutatta az első magyar gyártású whiskyt. Ez a Békési Single Malt whisky a Békési Manufaktúrától.
A 12 éves whisky minden palackja sorszámozott, és a hordónkénti tételek is külön jelölést kapnak. A Békési Single Malt a hagyományos skót whiskykhez hasonlóan árpamalátából készült, a híres martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet által nemesített Jubilant sörárpafajtából, és gondosan kikészített tölgyfa hordókban érlelve nyerte el végső zamatát.
A békési szakemberek 2002 óta már több alkalommal készítettek whiskyt, sőt a világhírű Jameson gyártól is beszereztek olyan hordókat, amelyekben korábban bourbon whisky ért az Egyesült Államokban.
Az első képen ezt a magyar whiskyt láthatjátok a maga egyszerű, nem különösebben díszes vagy egyedi üvegében. Félre ne értsetek, semmi bajom a letisztult, direkt nem túlbonyolított csomagolásokkal. Ennek az egészen különleges hazai megjelenésnek a kapcsán elgondolkoztam viszont azon, hogy milyen jót tenne ennek a terméknek, ha mondjuk kiírnának egy pályázatot magyar tervezők és designerek számára, hogy definiálják: nekik mit jelent ez, mi jut eszükbe arról, ha azt hallják: magyar whisky.
A további fotókat afféle jó példának raktam ide. A teljesség igénye nélkül találhattok itt felöltöztetett whiskyt Vivienne Westwoodtól, fából készült fejhallgatót Elijah Woodtól, bőrtáskát és órát színben és stílusban a whiskyhez hangolva, díszdobozos, ajándékkal megspékelt limitált kiadást és csokival borítottat.
Ezek ugyan neves, tradíciókkal rendelkező whiskyfajták a világ minden tájáról és képeken látható megoldások mind-mind valamely limitált kollekció részei vagy kerek évfordulóra készültek, felvetem a kérdést, hogy miért ne lehetne egy legelső whiskyhez is kitalálni hasonlóakat?
Nektek milyen ötletetek lenne az első magyar whiskytől ihletve?