Nem megyünk mi messzire - Az első magyar whisky és ami róla eszembe jutott
2015. január 18. írta: BorókaOtthonbolt1

Nem megyünk mi messzire - Az első magyar whisky és ami róla eszembe jutott

magyar_whisky.jpg

Ha röviditalban gondolkodunk az itthoni kínálatot tekintve, biztosan a legtöbbünknek a pálinka jut eszébe legelőször. Ez teljesen logikus, hiszen Magyarországon a legtöbb 40%-osnál magasabb alkoholtartalmú ital pálinka, azaz valamilyen gyümölcsből lepárlással készülő szeszes ital.

A Pálinkatörvény értelmében – az osztrák pálinkák mellett – csak olyan szeszes ital nevezhető pálinkának, illetve törkölypálinkának, mely:

  • kizárólag Magyarországon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve Magyarországon termett szőlőtörkölyből készült Magyarország területén, beleértve a palackozást is.
  • kizárólag erjesztett gyümölcs, illetve erjesztett szőlőtörköly párlatát tartalmazza lepárlásakor úgy finomították legfeljebb 86% alkoholtartalmúra, hogy megőrizte az alapanyag ízét és aromáit, és legalább 37,5% alkoholtartalommal palackozták.
  • Semmilyen módon nem ízesítették, édesítették vagy színezték (leszámítva a hordós és a gyümölcságyas érlelést).

Van hazánkban egy pálinkafőzde, amely továbbgondolta a növényi alapú italkészítést, és 30 éves jubileumára bemutatta az első magyar gyártású whiskyt. Ez a Békési Single Malt whisky a Békési Manufaktúrától.

A 12 éves whisky minden palackja sorszámozott, és a hordónkénti tételek is külön jelölést kapnak. A Békési Single Malt a hagyományos skót whiskykhez hasonlóan árpamalátából készült, a híres martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet által nemesített Jubilant sörárpafajtából, és gondosan kikészített tölgyfa hordókban érlelve nyerte el végső zamatát.

A békési szakemberek 2002 óta már több alkalommal készítettek whiskyt, sőt a világhírű Jameson gyártól is beszereztek olyan hordókat, amelyekben korábban bourbon whisky ért az Egyesült Államokban.

Az első képen ezt a magyar whiskyt láthatjátok a maga egyszerű, nem különösebben díszes vagy egyedi üvegében. Félre ne értsetek, semmi bajom a letisztult, direkt nem túlbonyolított csomagolásokkal. Ennek az egészen különleges hazai megjelenésnek a kapcsán elgondolkoztam viszont azon, hogy milyen jót tenne ennek a terméknek, ha mondjuk kiírnának egy pályázatot magyar tervezők és designerek számára, hogy definiálják: nekik mit jelent ez, mi jut eszükbe arról, ha azt hallják: magyar whisky.

A további fotókat afféle jó példának raktam ide. A teljesség igénye nélkül találhattok itt felöltöztetett whiskyt Vivienne Westwoodtól, fából készült fejhallgatót Elijah Woodtól, bőrtáskát és órát színben és stílusban a whiskyhez hangolva, díszdobozos, ajándékkal megspékelt limitált kiadást és csokival borítottat.

Ezek ugyan neves, tradíciókkal rendelkező whiskyfajták a világ minden tájáról és képeken látható megoldások mind-mind valamely limitált kollekció részei vagy kerek évfordulóra készültek, felvetem a kérdést, hogy miért ne lehetne egy legelső whiskyhez is kitalálni hasonlóakat?

Nektek milyen ötletetek lenne az első magyar whiskytől ihletve? 

hublot-big-bang-johnnie-walker.jpg

tam_bottle_and_box_open_lr.jpg

johnnie-walker-blue-label-by-alfred-dunhill.jpg

jameson-irish-whiskey-bottle-glass-etching-7.jpg

jack-daniels-4_5lite-crock-43-mybottleshop.jpg

highland_park_scotch_bottle_front_and_back_iihih.jpg

chivas-regal-18-year-oldchristianlacroix.jpg

limited-edition-vivienne-westwood-chivas-regal-18-whisky-1.jpg

johnnie-walker-blue-label-greg-norman-bag-_whisky_1.jpg

bushmills-x-grado-labs-headphones-designed-by-djs-elijah-wood-and-zach-cowie-and-made-from-whiskey-barrel-wood.jpg

ballantinescsokiban.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr397042433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása