Shabby Chic stílus a Borókában
2019. január 16. írta: BorókaOtthonbolt1

Shabby Chic stílus a Borókában

Egy 'Új' Lakberendezési stílus - Avagy mi is az a Shabby Chic?

A Shabby Chic egy kopottasan elegáns, barátságos és szerethető lakberendezési stílus, melynek lényege, hogy a használt bútorokat, hogy tudjuk új köntösben hasznosítani, visszafogott pasztell színekkel, gazdagon redőzött textílekkel és kopott felületek alkalmazásával. A shabby chic nemcsak egy lakberendezési stílus, hanem egyfajta életfilozófia is.

A stílus maga, egyáltalán nem régi, ugyanis egy angol dizájner Rachel Aswell alapította 1989-ben. Aswell-re leginkább a teljesen fehér enteriőrök, kopott bútorok, vintage elemek és az elnyűtt, lágy pasztellszínű virágmintás textilek által hangsúlyozott nőiesség volt a jellemző. A 'shabby' szó jelentése fakult, kopott, míg a chic jelentése elegáns. A két szó ellentétesen hangzik, mégis ebben a stílusban mindkettő megjelenik. Az Angliából indult stílusra jellemző, egy lágy, nőies, minimalista vonal, mely megkülönbözteti a szokásos vintage lakberendezéstől. A stílus követői elkerülik a tökéletességet, mindent ,a mi túl modern vagy hivalkodó, ezzel megteremtve egy egyedi, bensőséges hangulatot.

A bútorok leginkább klasszikus vonalvezetésűek, világosak és antikolt hatásúak. A kanapék, fotelek lekerekített formájúak, amelyek sok-sok párnával és szélesebb ülőfelülettel igazán kényelmes hatást keltenek.

A színvilágot meghatározzák a nőies világos pasztellek, a fehér árnyalatai, a bézs, ekrü, halvány rózsaszín, barack, mályva esetleg a világoskék vagy világoszöld használata.

Anyag használatára a vászon és a pamut jellemző, az antik francia vonalakat követve.

Stílusjegye a bútorok és lakberendezési kiegészítők fehérítése, kopottassá tétele, fakóvá tétele, azonban nem feltétlenül olcsó bútorokról van szó. Kiválasztásukkor a legfőbb szempont a koruk és viseltességük, az új bútorokat pedig addig  nyúzzák és koptatják, amíg el nem érik az antikolt hatású külsőt. Inkább vidéki házakba, nyaralókba illik, de akár némi változtatással városban is megállja a helyét. Alapvetően egy nagyon romantikus ,meleg, meghitt lakberendezési stílus, így főleg a nők szívébe lopja be magát.

Néhány jellemző kép a 'hagyományos' shabby chic stílus megjelenítésére:

shabby_chic-nappali_2.jpg

shabby_chic-haloszoba.jpgshabby_haloszoba.jpgshabby-chic-etkezo.jpg

vintage-haloszoba_2.jpg

Manapság viszont, a svédek "újraértelmezték" a stílust és kicsit másképp közelítik meg,mint annak idején a britek. Eszerint, keverj bátran modern elemeket is a dekorációba. Lehet ez egy modern lámpa, szék, csillár vagy bármi más. A lényeg, hogy ne legyen minden vintage, mint a hagyományos shabby chic esetében. A kavart elemekkel vegyítve az összhatás érdekesebb és életszerűbbé válik.

Hagyd a túlzott virágmintákat, válassz erősebb, geometrikusabb mintákat, merész műtárgyakat. Alkalmazhatsz itt-ott merész színeket is, legyen akár szó egy párnáról vagy szőnyegről.

Íme néhány kép a "Modern" Shabby Chic megjelenítésére:

modern-shabby-nappali.jpg

modern-shabby_chic-nappali.jpg

modern-vintage-haloszoba_2.jpgshabby-chic-nappali.jpg

 

shabby_chic-nappali_3.jpg

 

Remélem tudtam segíteni kicsit jobban megismerni ezt a bájos stílust! ;-)

Kellemes további nézelődést és Szép napot mindenkinek!

Boróka Otthonbolt

www.borokaotthonbolt.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr8714566676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása