Mindenszentek margójára
2011. november 01. írta: BorókaOtthonbolt1

Mindenszentek margójára

Hallstatt3.jpg

A mai napon a katolikus ünnepek sorában előkelő helyen szereplő mindenszentek napjáról emlékezünk meg.

(Itt megjegyzendő, hogy ez az ünnep a keresztény hittérítők hatékony munkája segítségével maradt ránk ilyen formában, mindenszentek napjáról csak a VII. századtól beszélhetünk. Erről bővebben itt és itt olvashattok.)

A hagyományosnak mondható temetőlátogatás felemlegetése helyett azonban engedjétek meg, hogy most az általam csak a közelmúltban „felfedezett” kisvárosról és annak kicsit bizarr temetkezési szokásairól írjak.

A „tovább” gombra kattintás után a nyugalom megzavarására alkalmas fényképek és írásos tartalom látható, így aki nem szeretne ilyenekkel szembesülni, semmiképp ne kattintson.

Hallstatt2.jpg

A városka, ahol a képek készültek Ausztriában, Salzkammergut tartományban található. Hatalmas, festői szépségű hegyek között, egy tó partján, 511 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik.

Hallstatt4.jpg

A neve Hallstatt, amely kelta eredetű, és a jelentése „só helye”, ami a környék – mai napig – gazdag föld alatti sókészletére utal, amelyet már az időszámításunk előtti időkben is kitermeltek. Lakossága kb. 1000 fő, mely létszám a városka elhelyezkedéséből adódóan szinte állandó, hiszen a területre szó szerint nem férnek el többen.

Hallstatt10.jpg

A különleges elhelyezkedés és korlátozott terjeszkedési lehetőségek nagyon érdekes megoldásokat igényeltek az itt élő emberek számára mind a lakhelyük, mind a nyughelyük kialakítását illetően.

Hallstatt9.jpg

A házak szinte kapaszkodnak a hegyoldalba, az itt lakók rengeteget lépcsőznek.

Hallstatt6.jpg

A kis templomkertben elhelyezhető sírok száma pedig nem növelhető tovább, egyszerűen nem fér el több.

Hallstatt5.jpg

Ezért alakult ki ez a – mi szemünknek, eszünknek és szívünknek kicsit bizarrnak mondható – szokás, amely a városka fő nevezetessége is egyben. A kicsi temető sírjait 10-15 évente lecserélik…

Hallstatt8.jpg

...és az elhunytak csontjait és koponyáját a templom melletti osszáriumban (csontház) helyezik el, ráadásul a koponyákat festett babér- vagy virágkoszorúval ékesítik.

Ők katolikus, keresztény, osztrák emberek, itt a XXI. században. Ami nekünk szokatlan, az nekik hagyomány.

A szeretteik pedig tovább élnek a szívükben, mint ahogy a mi szeretteink is a miénkben…

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr983344139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása