Nem megyünk mi messzire - Konstantinápoly Budapesten
2011. november 30. írta: BorókaOtthonbolt1

Nem megyünk mi messzire - Konstantinápoly Budapesten

Mivaaaan??? Kérdezhetitek a cím elolvasása után. Hát igen, én is így voltam ezzel... A mai bejegyzés annak köszönhető, hogy valamelyik éjszaka már megint "beszippantott az internet"...

Egy lakóházról szerettem volna fellelni képeket (ami aztán sikerült is, ennek később lesz jelentősége, remélem), de ahogy az lenni szokott nálam, teljesen más irányba térültem először, és ráakadtam egy építészeti tanulmányra, amiben érdekes információkat tudtam meg Dél-Buda XIX. század végi nem mindennapi látványosságáról.

A saját szavaimat nem éreztem ideillőnek, így a képek mellé korabeli cikkekből hoztam idézeteket, hogy megismerjétek a részleteket.

Utazás Konstantinápolyba néhány percz alatt. Május havában a főváros tíz kerületéhez csatlakozik egy új, a XI. kerület. Egy teljesen új város: »Konstantinápoly Budapesten«. A Dunagőzhajózási Társaság új menetrendjébe már beiktatta ezt az új kikötő helyet, módot adván, hogy a főváros bármely pontjáról a közönség néhány percz alatt Konstantinápolyba utazhassék. A »Konstantinápoly Budapesten« területén két helyen köt majd ki a hajó. Az egyik kikötő már teljesen kész, a másik közeledik a befejezéshez. Egy kikötő nem bírná meg a kitóduló sokaságot: hiszen a vállalat 3 külön hajója is igényel külön kikötőt. A közigazgatási hatóság a napokban tartott vizsgálatot a »Konstantinápoly Budapesten« területén. Megvizsgálta az új kábel-vezetéket, a mely a villamos világítást szolgáltatja s megtette a javaslatokat a közrend fenntartása érdekében. A hatóságok kiküldöttei elismeréssel nyilatkoztak a gondos építkezésről, az épületek díszéről, s köszönettel fogadták a »Konstantinápoly Budapesten« vállalat megbízottjának ama felvilágosítását, hogy a vállalat nagy súlyt helyez arra, hogy »Konstantinápoly Budapesten« a fővárosnak méltó nagyvárosi látványossága legyen, a hová üdülni, szórakozni jár a közönség. A főváros előkelő társadalmi köreiből alakul a bizottság is, mely az ünnepélyeket rendezi. Oly férfiak, a kiknek neve, biztosíték, hogy gondtalanul látogathat el a budapesti Konstantinápolyba mindenki családjával, hozzátartozóival együtt. A vállalat két lawn tennis pályát rendez, melyen a fiatal hölgyek, urak nyári játékaikat űzhetik; a csolnakázó versenyek egymást érik. Sadullah Léwy a hírneves török nagy vállalkozó, ki a török népéletet mutatja be, már megérkezett. Kint munkálkodik már Dr. Candiani is, a ki a velenczei üvegfestészet remekeit készíti a közönség szeme láttára díszes pavillonban. Az épületek - Hauszmann Sándor építész mesterművei - már tető alatt állanak, s nem telik bele két hét, hogy a budapesti Byzanz kapuja megnyílik a közönség előtt.

Fővárosi Lapok, 1896. április 26.

Budapest pompás, új látványossága „Konstantinápoly Budapesten” ma d.u. hat órakor nyílik meg a sajtó képviselőinek, holnap pünkösd vasárnapján pedig kolosszális tündéri pompájában, mesébe való fénnyel megnyílik a nagyközönség számára. Ennek a kitűnő helyen épült mulatóhelynek látni- és élvezni valóiból csak néhányat említünk.

A „Konstantinápoly Budapesten” területén felváltva a 27 tagból álló olasz szerenád-társaság és Dankó Pista hírneves magyar muzsikus énekes zenekara fogja gyönyörködtetni a látogatót. Ez a szerenád-társaság ugyanaz, mely Velencében a német császár előtt énekelt.

Nagyon szép lesz James Pani & Sous nagyszerű tüzijátéka, ugyanaz, melyet e pyrotechnikus a néhány év előtt volt kiállítás alkalmával a chicagóiak előtt produkált s mellyel jelenleg a koronázási ünnepségek alkalmával a moszkvaiakat gyönyörködteti.

Sadullah Levy bemutatja a szultán gyönyörű ezüst ágyát s látni lehet majd 83 eredeti török hajóssal a kalksokat (török gondolák). Török leányok csábos tarantellát járnak és mindezen látványosságok nagyszerű illuminácio mellett lesznek szemlélhetők, melyet 10.000 lámpa fénye szolgáltat.

Közlekedni e mulatóhelyre szárazon és vizen egyformán könnyen lehet. Szárazon: a Lánchídon és az összekötő hídon. Vizen: a Duna-gőzhajózási társaság valamennyi kikötőjéből fél óránkint Konstantinápolyba induló hajókon. A vállalat külön hajója 5 percenkint a Vámháztól. A vállalat vendéglői és kávéházai az igazgatóság felügyelete alatt állanak. - Belépő díj Konstantinápolyba rendes napokon 30 kr, tüzijátékos napon 40 kr.

A Konstantinápoly voltaképpen csak a jövő évre akart elkészülni, de mert általános volt az óhaj, hogy már a kiállítás évében is meg legyen a fővárosnak ez az egyik legszebb helyén fekvő mulatóhelye, határozta el a részvénytársaság, hogy ez évre felépíti azt. S bár nem egészen kész még Konstantinápoly, de - már gyönyörű fekvésénél fogva is - egyike legelső rendű kiránduló szép mulatóhelyeinknek. Holnap már a nagy közönség számára is megnyílik és este a világhírű chicagói pyrotechnikus gyönyörű tüzijátékában - mely egyébiránt más helyről nem lesz látható, csak a hely színéről - fog gyönyörködni Budapest.

Magyar Estilap, 1896. május 23.

Az ezredéves kiállítás alkalmából a fővárosban élénken föllendült vállalkozási szellem sok olyan nagyobb szabású mulatóhelyet hozott létre, a milyenek egy igazi nagy városban, hol a város nagysága mellett az idegenek forgalma is igen nagy - mint nálunk is az idén - újabban mindenfelé föltalálhatók. A fővárosnak egyik ilyen új szórakozó helyét, a budapesti «Konstantinápolyt» mutatjuk be ez alkalommal néhány képben.

A budai Dunaparton, a Gellérthegy alatti lapályon, az úgynevezett Lágymányoson, majdnem a vasúti hídig terjed Konstantinápoly területe, s ha még nincs is az egész óriási terület beépítve, mostani állapotában is olyan, mely fekvésével, eddigi építményeivel, szórakoztató helyeivel bátran kiállja a versenyt az első rendű hasonló külföldi vállalatokkal...

Vasárnapi Újság, 1896. 36. szám

Feljelentés Konstantinápoly ellen. A Lágymányoson épült Konstantinápoly igazgatósága ellen Vareille Teofil, az a bordeauxi franczia, ki a mulatóhely területén a «petit chevaux» játékot akarta meghonosítani ma bűnügyi feljelentést adott be.

Az igazgatóság és Vareille közt augusztus 1-én szerződés jött létre, még pedig akként, hogy az utóbbi öt évre, amennyire Konstantinápoly koncesszióval bírt, 150.000 frankot fizet. Ez a megállapodás természetesen csak akkor jött létre, mikor az igazgatóság biztosította a francziát, hogy a szerencsejáték ellen a hatóságoknak nem lesz kifogása. Ezt azzal tették előtte plauzibilissé, hogy az igazgatóság egyik tagja Pázmándy Dénes orsz. képviselő már ki is eszközölte a belügyminisztertől az engedélyt. Ily körülmények közt Vareille lefizetett a bérösszeg első részlete fejében 50.000 frankot egy váltóval, melyet az igazgatóság Bordeauxban, a budapesti kereskedelmi bank közvetítésével pénzzé tett. Alighogy ez megtörtént, Konstantinápoly területén megindult a petit-chevaux játék, de már másnap este Gyalokay rendőrtanácsos szétugrasztotta a bankot, mely egy nagy teremben ütötte fel tanyáját. Persze a játék megtiltása szembeállította egymással a vállalat igazgatóságát és Vareillt, a ki visszakövetelte az 50.000 frtját s egyéb károkat is számított fel. Az igazgatóság arra hivatkozott, hogy mindennek maga Vareille az oka, mert még nem lett volna szabad megkezdenie a játékot, hanem várhatott volna még két-három napig, a mikorra megkapták volna a miniszternek előbb csak szóban adott engedélyét írásban is. Végre is a felek kiegyeztek úgy, hogy Konstantinápoly igazgatósága fizet a francziának 30.000 frtot. És éppen ezen múlt, hogy a dolog büntető bíróság elé került. Az igazgatóság ugyanis nem fizetett, hanem csődbe ment, s most abban a nézetben van, hogy Vareille nem beszélhet csalásról már azért sem, mert a mikor a 30.000 frtban kiegyezett, hitelezővé vált s mint ilyen, követeléssel bír a csődtömeg ellen. Vareille panasza tekintetében a kir. ügyészség legközelebb terjeszt indítványt a törvényszék elé.

Fővárosi Lapok, október 18.

Mit szóltok ehhez? Gondoltátok volna?

A cikkeket az Elektronikus Periodika Archívum és adatbázisban találtam, a képeket pedig a Vasárnapi Újság korabeli kiadásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr753423595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása