Nem megyünk mi messzire, avagy DIY a gyakorlatban
2016. március 11. írta: BorókaOtthonbolt1

Nem megyünk mi messzire, avagy DIY a gyakorlatban

open.jpg

Először is tisztázzuk, hogy mi is az a DIY? Ez egy angol rövidítés, a 'do it yourself' kifejezést rejti magában, ami azt jelenti magyarul, hogy 'csináld magad'.

De mit is csináljunk magunk?

Csak semmi pajzánság, elsősorban kézműves technikák és házilagos fúrás-faragás a témája ennek a gyűjtő kifejezésnek. Aki eddig még nem készített semmit a saját kezével, csak mondjuk az iskolai technika órákon, épp itt az ideje, hogy belevágjon végre, hiszen ahogy egyre jobb lesz az idő, úgy lehet egyre több kedvünk a lakásban, a házban és a ház körül serénykedni, alakítgatni, szebbé tenni a dolgokat vagy akár új technikákat és praktikákat kipróbálni a saját életünk és életterünk javítása érdekében.

lada.jpg

A kezdeti lelkesedést persze nem mindig követik tettek, mert nem mindenki van birtokában az összes tudásnak és kézműves technikának, amelyek a látványos eredményekhez feltétlenül szükségeltetnek, nem beszélve a megfelelő munkaterület vagy az eszközök hiányáról.

Szerencsére ma már nem kell kétségbeesnünk ebben a helyzetben sem, és lelkesedésünket bátran továbbvihetjük a valós tettek irányába. Egyre több lehetőségünk van a tanulásra, praktikák és technikák eltanulására és begyakorlására, mert egyre több helyszínen szerveződnek műhelyek és workshopok, amelyek erre az igényre szakosodtak.

Nagy örömömre szolgál, hogy végre bemutathatok nektek egy olyan műhelyt, amely a közelben (a XI. kerületben) nyitotta meg kapuit, és ahol nem csak workshopokat tartanak, hanem kedvetekre festhettek, kézműveskedhettek is anélkül, hogy aggódnotok kéne az egész lakást betöltő festékszag, felfordulás vagy a munkálatok folyamán használt eszközök megtisztítása miatt.

Bővebben a műhely weboldalán olvashattok a lehetőségekről, és ha kedvet kaptok az alkotáshoz, a hozzá kapcsolodó webáruházban megtalálhatjátok az ehhez szükséges festékeket, sablonokat, textileket, festhető bútorokat, lakberendezési tárgyakat, csináld magad csomagokat és a szívünknek oly' kedves bútorfogantyúkat, valamint fiókgombokat is.

Valakinek az alkotás magányos, a legjobban, a legnagyobb hatékonysággal egyedül végezhető tevékenység, és az alkotó folyamat egyik fázisa sem igényel külső segítséget, az illető minden tapasztalatra szeret maga ráérezni vagy rátalálni. Az ilyen embereknek való a műhelybérlés.

Valaki pedig azt szereti, ha a készítés legapróbb mozzanatait is lépésről-lépésre megmutatják neki, vagy legalábbis fontos, hogy egy szakavatott ember segítségével nyerjen betekintést a fortélyok gyakorlati használatába, amit akár egy könyvben leírva vagy szemléltetve kevésbé tud átlátni. Az ilyen embereknek való a workshop, azaz a közös, vezető segítségével történő alkotás. Ez a szervezett tevékenység más szempontból is hasznos és érdekes lehet, hiszen összehoz egy helyre olyan embereket, akiknek nagyobb valószínűséggel vannak közös érdeklődési területei, hobbijai, ennélfogva remekül el tudnak beszélgetni az őket érdeklő témákról, és meg tudják osztani egymással a már korábban megszerzett tapasztalatokat és élményeket is. Ha kellőképpen összehangolódnak, akár terápiás foglalkozásként is felfogható a tevékenység, hiszen az alkotási folyamat, és a jó társaság a legjobb ellenszere lehet a depressziónak, a rosszkedvnek és a szomorkodós, magányos hangulatnak, előhozhatja belőlünk az eddig rejtve maradt készségeinket és tehetségünket vagy rátalálhatunk valami olyan foglalatosságra, amely akár egy jövőbeni pénzkereseti lehetőséggé is fejlődhet, ha „beleszeretünk” és eleget gyakoroljuk.

Kell ennél több? Aligha.

Tehát közös alkotásra fel, és most íme egy kis ajánló, avagy nézzük, hogy milyen workshopokra tudtok jelentkezni a tavasz folyamán a Villányi út 77-es szám alatt működő műhelybe.

2016. március 17. és 2016. április 14. ALAPOZÓ WORKSHOP I.

folkartworkshop.jpg

Ezen a workshopon a FolkArt festékekkel és viaszokkal lehet közelebbi ismeretségbe kerülni, miközben a részvevők két kisebb méretű tárgyat (pl. képkeret, tárolódoboz) készítenek el. A díszítéshez és antikoláshoz is lehet tippeket és ötleteket kapni, valamint ki lehet próbálni a stencilezés technikáját. A színeket pedig mindenki úgy variálja, ahogy szeretné.

A foglalkozást vezeti: Vadnai Réka, a Budai Kreatív alapító tulajdonosa

Időtartama: 1,5 óra

Ára: 5500 Ft, amely összeg tartalmazza az összes alapanyagot és eszközt

Jelentkezni a kapcsolati űrlapon lehet, melynek eléréséhez kattintsatok ide.

2016. március 19. (10-13 óráig) HÚSVÉTI TOJÁSDÍSZÍTÉS KÜLÖNBÖZŐ KÉZMŰVES TECHNIKÁKKAL

tojasfestes.jpg

4 db gyönyörű, nagyméretű tojást lehet elkészíteni ezen a foglalkozáson, különböző technikákat használva. Bepillantást nyerhetünk a decoupage technika rejtelmeibe, megtanulható a finom vonalas repesztés, a különböző antikoló paszták használata, illetve ha mindezeket a technikákat már megismertük, igazán elegáns tojásokat lehet készíteni 3D kontúrozó segítségével is. A dekoráláshoz a szalvétán kívül használható toll, dekoratív kerámia díszek, gyöngytoll és természetesen a megunhatatlan csipke.

A foglalkozást vezeti: Tóth Enikő kézműves oktató, az EnArt Design kreatív blog háziasszonya

Időtartama: 3 óra

Ára: 7900 Ft, amely összeg tartalmazza az összes alapanyagot és eszközt

Ennél a workshopnál a jelentkezéseket kizárólag e-mailben, az enartds@gmail.com címen fogadják március 17-ig. A jelentkezés feltétele 50% előleg befizetése, amelyről a tudnivalókat a jelentkezés visszaigazolásakor küldik majd.

A résztvevőkre egy meglepetés és egy 500 Ft értékű vásárlási utalvány is vár, melyet a DIY Lakberendezés webáruházban lehet felhasználni.

2016. március 25. (17-19 óráig) ILLATOS PEZSGŐ FÜRDŐGOLYÓ KÉSZÍTÉS

furdogolyo.jpg

Ezen a workshopon megtudhatjuk, hogy hogyan lehet egyszerű alapanyagokból és eszközökkel, adalékanyagok és mesterséges összetevők nélkül bőrbarát fürdőgolyókat készíteni. Ezenkívül elleshetjük a fortélyát annak is, hogy hogyan tehetjük elkészült műveinket egészen egyedivé és különlegessé, olyanná, hogy ha valakinek ilyet ajándékozunk, azt hihesse, hogy az illatos meglepetés valamelyik organikus alapanyagokat használó kozmetikai cég terméke, és nem egy házi készítésű termék.

6 féle fürdőgolyó készül majd, amelyek színben, illatban és összetevőkben különbözőek és mindegyikhez készíthető egy-egy különleges, egyedi csomagolás is.

Húsvéti ajándéknak is tökéletes.

A foglalkozást vezeti: Merkl Gabriella, a Boróka Otthonbolt alapító tulajdonosa, szenvedélyes fürdőkultúra hívő

Időtartama: 2 óra

Ára: 4900 Ft, amely összeg tartalmazza az összes szükséges alapanyagot és az eszközök használatát, valamint egy információs füzetet az illóolajok jótékony hatásairól, és arról, hogy melyik mire jó.

Jelentkezéseket kizárólag e-mailben, a webshop@diylakberendezes.hu címen tudnak fogadni március 22-ig. A jelentkezés feltétele 50% előleg befizetése, amelyről a tudnivalókat a jelentkezés visszaigazolásakor küldik majd.

A résztvevőkre egy meglepetés és egy 500 Ft értékű vásárlási utalvány is vár, melyet a DIY Lakberendezés webáruházban lehet felhasználni.

2016. március 31. és április 28. ALAPOZÓ WORKSHOP II.

folkartchalkpaint2.jpg

Egy falikép elkészítése a workshop témája, az Alapozó Workshop I.-nél felsorolt anyagok és technikák segítségével.

A foglalkozást vezeti: Vadnai Réka, a Budai Kreatív alapító tulajdonosa

Időtartama: 1,5 óra

Ára: 4500 Ft, amely összeg tartalmazza az összes alapanyagot és eszközt

Jelentkezni a kapcsolati űrlapon lehet, melynek eléréséhez kattintsatok ide.

***

A továbbiakban is igyekszünk hírt adni a hamarosan elérhető workshopokról és a műhelyhasználat egyre bővülő lehetőségeiről.

Kellemes, alkotással fűszerezett hétvégét mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr658465942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása