A pozitív gondolatok ereje
2012. január 03. írta: BorókaOtthonbolt1

A pozitív gondolatok ereje

Megérkezett 2012. Új év, új lehetőségek. Számodra ez az évszám a maja naptár alapján „megjósolt” világvégét jelenti? Akkor ez a cikk most kimondottan Neked szól!

Nem vagyok híve a nagy szavaknak, meg a papolásnak olyan dolgokról, amik annyira egyértelműek, hogy túl sok szót nem lenne érdemes fordítani rájuk… Csakhogy: manapság nem hangsúlyozhatjuk eléggé és elégszer, hogy a gondolatoknak igenis teremtő ereje van. És ha az ember szomorú, és negatív dolgok töltik meg az elméjét, akkor ezek a gondolatok rátelepszenek a mindennapjaira és a tetteire is, szinte igazolva ezzel önmagukat.

Nagyon komplex kérdéskör ez, tudom… Próbáljuk most nem belevonni a politikát és a gazdasági világválság aktuális fázisának boncolgatását, és maradjunk azoknál a dolgoknál, amik rajtunk múlnak.

Mert az egyik fontos alapvetés: a megváltoztathatatlant el kell tudni fogadni, és a pozitív változásokat a saját környezetünkben kell megpróbálnunk legelőször megvalósítani, ez tényleg rajtunk múlik.

Hogyan fogj hozzá? Amikor reggel felkelsz, két lehetőséged van: választhatsz, hogy jó- vagy rosszkedvű akarsz-e lenni. Ahogy elhúzod a függönyt, egyből érhet sokk, amikor meglátod, hogy szürke az ég, és ömlik az eső. Ilyenkor próbálj olyan (pozitív kicsengésű) összefüggésekben gondolkodni, hogy kell az eső, mert aszály van vagy, hogy előveheted végre a szép gumicsizmát a szekrényből, amit még 2 éve vettél magadnak. (Ez nálunk a gyerekekkel beválik, van szép napsárga esernyőjük is, és szeretjük az esőt, mert a növények is szomjasak. :) )

Aztán ott vannak a folyamatosan ránk zúduló panaszok a családtagok, a szomszéd, vagy a kollégák felől. Hallgassuk meg őket, de szelíden hívjuk fel a figyelmüket az élet igazi értékeire. A napi bosszúságok eltörpülnek amellett a tény mellett, ami a második fontos alapvetés: Minden ember egy csoda. Végtelen tárháza a lehetőségeknek, a tehetségnek és a gondolat szabadságának. Megismételhetetlen és egyedi. Ez fokozottan igaz a gyerekekre. Azokra a kis emberkékre, akik még őszintén megmondják, hogy mit gondolnak, és őszintén rácsodálkoznak mindenre, ami nekünk már fel sem tűnő momentum… Hidd el magadról is, hogy különleges vagy, és máris máshogy fogod érezni magad!

Túl sokszor használod a nem, ne, de kifejezéseket? Változtass a hozzáállásodon. Nem azt kell hangsúlyozni, amit nem szeretnél, hanem azt, amit igen. Sokszor és sokan leírták már, hogy a gondolatainkat azon kell járatnunk, amit el szeretnénk érni, amit meg szeretnénk valósítani, nem pedig azon, amit nem szeretnénk. Ha a napi rutinban működik ez (pl. amikor munkába menet végiggondoljuk, hogy mit fogunk aznap elvégezni), miért ne működne az igazi vágyaink esetén is?

Ehhez két újabb megállapítást fűzhetünk hozzá: 1. Mindenki képes elérni, amit szeretne, ha elég kitartó és hisz benne, hogy a cél nem csak cél, hanem egy eszköz is ahhoz, hogy az ember megismerje önmagát. 2. A problémák pedig nem problémák, hanem az élet kihívásai, amelyek megerősítenek a magunkba és szeretteinkbe vetett hitünkben.

Jól haladsz a pozitív gondolkodás elsajátításában, ha nem azt mondod a gyermekednek, hogy „Ne mássz fel oda, mert leesel!”, hanem azt mondod, hogy „Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen magasra másztál. Kapaszkodj erősen, két kézzel!” …és mondd ugyanezt magadnak is, meglátod: lesz eredménye!

Itt és most Magyarországon sokaknak különösen jó lenne, ha az előszoba falán vagy akár a munkahelyi íróasztal fölött elhelyeznének maguknak egy-egy ilyen feliratot…

Mivel magyar nyelvűeket nem találtam, fogadjátok szeretettel ezeket az angol nyelvű pozitív gondolatos táblákat. Szép és boldog új évet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr733515450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása