Vendégcikk - Növényterápia
2012. február 18. írta: BorókaOtthonbolt1

Vendégcikk - Növényterápia

A mai reggel nagyon biztató kezdet a kitavaszodás felé. A napsütéses jó hangulat tehát adott, fogadjátok szeretettel Zita vendégcikkét, aki a Lavandart Kertészet háziasszonyaként és civilben is szenvedélyes kertész. A képek pedig magukért beszélnek: növényeket BÁRHOL nevelhetünk!

Köztudott tény, hogy a zöld szín megnyugtató, a virágok jó hatással vannak ránk, a növények pedig mindig fontos szerepet játszottak az emberek életében.

Virágokkal, növényekkel életet, vidámságot tudunk varázsolni otthonunkba. Elég néha egy csokor friss vágott virág a nappaliba és üdítő energiája kellemes vibrálást hoz a környezetünkbe, az illatáról nem is beszélve...

A kertészkedés gyógyító hatása már nagyon régóta bizonyított. A XIV. században ír szerzetesek rájöttek, hogy a munka ilyen formája - amellett hogy szép - még az ember lelki világát is kiegyensúlyozottabbá teszi.

Európában először ők vezették be a garden-terápiát, a kertészkedést gyógyító céllal.

Nem véletlen, hogy erre a következtetésre jutottak. A pszichológusok tudományosan megállapították, hogy a növényekkel való foglalatoskodás olyan megelégedettséget eredményez, amelyet a munkájában a legtöbb ember nem talál meg.

Nézni a születéstől kezdve, hogyan változik egy élő szervezet, ránk is jó hatással van, növeli önbizalmunkat, helyreállítja önbecsülésünket.

A léleknek is jót tesz a kert, a betegséggel küzdőknek főleg: az ápoltak gondozóvá válhatnak, amikor a virágokat ápolják. Átélhetik azt is, hogy hasznosak, mert szükség van rájuk és a munkájukra. A kert segít elfogadni a betegséget is, támogat abban, hogy megbirkózzunk a problémákkal.

Hivatalos terápiaként a kertészkedést először az 1880-as években javasolták. Az Egyesült Államokban, Pennsylvaniaban létrehoztak egy üvegházat, ahol depressziós pácienseik kertészkedtek.

A munkaterápia egyik formájaként ez volt az eddigi leghatékonyabb. A betegek minden tekintetben jobban kezdték érezni magukat. Sokan közülük sikeresen visszailleszkedtek a társadalomba, sokkal többet kommunikáltak, elég jól felépültek ahhoz, hogy visszatérjenek az emberek közé.

A második nagy előrelépés a II. világháború után következett. Az Egyesült Államokban alapítottak egy olyan veterán kórházat, amelyet kertek vettek körül. Önkéntesek segítettek elsajátítani a háborúban megsérült veteránoknak a kertészkedés tudományát.

1955-től már diplomázni lehetett kertészeti terápiából. Ezek a programok főleg kórházakban, gondozóházakban, botanikus kertekben működnek.

A kertészkedés nem csak a depressziós, lelkileg sérült embereknek segíthet. Az egészséges emberek is könnyebben küzdhetnek meg a stresszel, a mindennapok problémáival, ha gondozzák növényeiket. Sok örömet okoz nekünk is a virágzó kertünk, egy kis terasz a balkonládáival vagy a nappalinkban lévő növényeink lenyűgöző látványa.

Az én nagy tervem 2012-re egy ízléses, kissé mediterrán fűszerkert megvalósítása. Van már néhány ragyogó ötletem. A képeken egy horvát étterem fűszerkertje látható, kiváló inspiráció.

Ültessünk hát minél több színes, illatos és számunkra kedves virágot, növényt környezetünkbe, a helyhiány nem kifogás, bárhol találhatunk egy talpalatnyi helyet kedvencünknek.

Mi már a tavaszra hangolódunk, lendüljetek bele Ti is! :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Lavandartot a Facebook-on is, itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr704129107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása