Boltok és emberek - Fabric Csokoládé
2012. november 21. írta: BorókaOtthonbolt1

Boltok és emberek - Fabric Csokoládé

Ebben a bejegyzésben rendhagyó módon most nem egy boltot, hanem egy kézműves csokoládékészítő műhelyt, illetve annak megálmodóját Takács Vikit szeretném bemutatni Nektek.

Az interjúhoz játék is kapcsolódik, finom nyereményekkel, érdemes velünk tartani!

bonbonok.jpg

BorókaBlog: Ritka az olyan ember, aki nem szereti a csokoládét és sokuknak fontos az is, hogy az édesség, amit elfogyasztanak, ne E betűs adalékanyagokból összegyúrt massza legyen, hanem minőségi termék. Ezt felismerve az utóbbi években sorra alakultak különböző csokoládé- és/vagy bonbonkészítő vállalkozások. Mi az, amiben a Fabric Csokoládé különleges vagy egyedi? Mi az az olvasókkal is megosztható titok, ami megkülönbözteti a Te csokijaidat a többi kézműves édességtől?

FabricCsoki: Amikor megszületett a gondolat, hogy csokikat készítsek, még nem volt olyan sok csokis vállalkozás, ami tetszett is nagyon. De az induláshoz szükséges volt a 2 év tanulás és a receptúrák kidolgozása. Addigra viszont hihetetlen divatos dolog lett a csokikészítés. Amikor verge voltam elég bátor ahhoz, hogy másoknak is meséljek a közelgő indulásról, többnyire mindenkinek az jutott eszébe, hogy ”na, itt van még egy csokis”… De ez engem nem zavart, mert hihetetlen szenvedéllyel készítettem a bonbonokat akár hajnalig.

Mivel eredetileg formatervezőnek készültem és sokáig rajzzal foglalkoztam, az ízek mellett a külső ugyanannyira izgatott. Minden egyes bonbonnál és persze a táblás csokiknál is fontos volt, hogy a külalakjuk utaljon rám, a saját ízlésemre. Ezek a csokik rólam szólnak.

sóvirágribizli.jpg

BorókaBlog: Milyen élmény vagy esemény vezetett Téged arra az elhatározásra, hogy csokoládét kezdj készíteni?

FabricCsoki: 3 évvel ezelőtt nagy változáson ment át az életem. Át kellett gondolnom mindent magam körül, el kellett döntenem, hogy merre tovább. Hiányzott a kreativitás nagyon. Tudtam, hogy ennek a hiánya nagy gondot okozhat. Közben egy gyerekműsort szerkesztettem és témákat kerestem. Megtetszett egy csokiműhely, ahová elmentem forgatni és végleg szerelembe estem, mert amit ott láttam, az fantasztikus volt és lehengerlő. Még ha nem is döntöttem el rögtön, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, de az biztos volt, hogy már akkor többnek tűnt a csokoládé egy hobbinál. Aztán már csak sodródnom kellett...

zöldteagyömbér.jpg

BorókaBlog: Milyen alapanyagokat és technológiai folyamatokat alkalmazol a gyártás során?

FabricCsoki: A fűszereket és a gyümölcsöket a csoki karakteréhez, ízjegyeihez párosítom. Nem használok aromákat, tartósítószert. Igyekszem 100%-os gyümölcsöt használni, ahol csak lehet. Kézzel készül minden egyes tábla és bonbon, beleértve a temperálást is. A szilikon formákat is én készítem, úgyhogy gyakorlatilag az első mozdulattól az utolsóig mindent saját kezűleg készítek.

szilvapálinkás.jpg

BorókaBlog: Hogyan születtek a különböző kreációk, és melyiket kinek, milyen alkalomra és mivel ajánlod fogyasztani?

FabricCsoki: A receptúráknál leginkább hangulatokra, gasztronómiai élményekre hagyatkoztam, nem a csokival kapcsolatos emlékeimre. A kardamom ízét például a nászutamon éreztem először, egy étteremben, Kuala Lumpurban. A katalán krém pedig a mai napig a kedvenc édességem. Persze ez utóbbit a dobozon citromos-fahéjas fehér csokinak hívjuk, de a leírásban egyértelmű, hogy honnan az inspiráció.

Nincsenek olyan ízek a kínálatban, amiket nem szeretek. Alapvetően a kevésbé édes táblákat szeretem, a kedvencem a 70%-os Sao Thomé étcsokoládé fekete szezámmaggal és málnával. Ezt talán inkább a férfiak szeretik. A puffasztott kölesest pedig inkább a hölgyek részesítik előnyben. A szilvapálinkás szilvalekvárral töltött az egyetlen, ami szerintem nemtől független.

trüffel2.jpg

BorókaBlog: A 8 féle csokoládé kreációból egynél gondoltál a cukorbetegekre, illetve a diétázókra is. Ez egy olyan táblás csoki, amiben található egy maltilol nevű anyag. Mit tudhatunk róla?

FabricCsoki: A maltitol egy természetes édesítőszer, amiben az a jó, hogy ízhatásában közel azonos a cukorral, egyáltalán nincs mellékíze. Lassan szívódik fel a szervezetben, így a vércukorszintet csak nagyon kis mértékben emeli meg. A kalóriaértéke is jóval kevesebb, úgyhogy nem csak cukorbetegeknek jó.

trüffel1.jpg

BorókaBlog: A táblás csokoládékon kívül készítesz bonbonokat és trüffel golyókat is. Az “ő” keletkezéstörténetükbe is beavatnál minket?

FabricCsoki: Igazából ezek okozták a legnagyobb fejtörést. Hihetetlen sok kóstoláson vagyunk túl. Mindig valamelyik fűszerből több kellett, vagy éppen kevesebb. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. Arra törekedtem, hogy egy-egy bonbon kóstolásánál semmiképp se a szokványos ízekkel találkozzunk, legyen mindegyik egy meglepetés, egy rácsodálkozás. Akár essünk gondolkodóba, hogy vajon milyen ízekkel találkoztunk éppen. Persze jó, ha tudjuk, hogy most málnát kóstoltunk, de legyen érdekes, hogy mi az, ami még ott van? Ez mozgatott főként az ízek és hozzávalók válogatásánál.

mandarinmák.jpg

BorókaBlog: Már kaphatóak a finomságok kereskedelmi forgalomban, illetve elkészült a weboldalatok is, ahonnan bárki megrendelheti a kedvencét. Mik a további tervek? Van-e valamilyen különleges finomság az ünnepekre?

FabricCsoki: Ha nem is kifejezetten karácsonyra, de van egy egyedi tervem a közeljövőben: Esküvői csokikat fogok készíteni. Már elkezdtem próbálgatni, hamarosan kész lesz az első tábla. Valami különlegesen szépet szeretnék, ami méltó egy pár legfontosabb napjához.

Egyébként fura módon akik eddig meglátták a Fabric csokikat, mint azt mondták, hogy olyan “ajándék jellegű”. Talán ezért sem készülök külön táblával az ünnepekre.

kardamomdatolya.jpg

BorókaBlog: Azt hiszem senkit sem kell külön rábeszélni, hogy egyen csokoládét, ha egyszer amúgy is szereti, de jó végszóként mondj kérlek pár tudományosan is alátámasztott érvet, hogy miért jó nekünk, ha engedünk a csábításnak, és néha megkóstolunk egy-egy tábla csokit!

FabricCsoki: Ha jó minőségű csokit eszünk (természetesen mértékkel), akkor csak jót tehetünk a szervezetünkkel. Beszélve itt az antioxidánsok hatásáról, a szívre és érrendszerre tett jótékony hatásról, de elsősorban a lelki hatásáról. A csoki bizonyítottan csökkenti a depressziót és a stresszt. Velem számtalanszor megesett, hogy egy nehéz munkanap után a bonbonok segítettek ellazulni és kicsit kikapcsolni.

esküvői csoki.jpeg

Köszönöm Vikinek, hogy az interjúban beavatott minket a Fabric csokoládék történetébe. Most pedig jöjjön egy kérdés, amire a helyes választ beküldők között két doboz Fabric Csokoládé bonbonválogatást sorsolunk ki, két nyertest.

Milyen alkalomra készülnek a legújabb csokikreációk a Fabric műhelyben?

A válaszokat a borokamagazin@gmail.com-ra küldjétek, 2012. november 22-én éjfélig.

A Fabric Csokoládékat megrendelhetitek a weboldalukról, és kaphatóak a Boróka Otthonboltban is. A műhellyel és a csokikkal kapcsolatos további híreket a Facebook oldalukon találhattok. Csatlakozzatok a rajongótáborhoz, várnak mindenkit szeretettel.

A játékot a Fabric Csokoládé és a Boróka Otthonbolt szervezi, a Facebook közösségi oldal nem vesz részt benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr644917522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.21. 12:09:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása