Halloween és Samhain. Kövek, fák, kelták
2013. október 31. írta: BorókaOtthonbolt1

Halloween és Samhain. Kövek, fák, kelták

boszi.jpg

Október 31. halloween napja. Töklámpás, miegymás...

Ha mélyebbre ásunk, kiderül, hogy a hagyomány a kelta kultúra egyik legjelentősebb ünnepére, a Samhainra (kelta újév) vezethető vissza elsősorban.

Ezen az éjszakán felborul a világ rendje, elmosódnak a határok az evilág és a túlvilág között. Megnyílik a föld, az emberfeletti lények és a halottak köztünk járnak.

A töklámpások pedig nem is sütőtökből készültek eredetileg, hanem tarlórépából. A céljuk az volt, hogy távol tartsák az ártó szellemeket és fényükkel utat mutassanak az éjszaka vándorlóknak.

Miközben a témában kutakodtam, sok érdekességet találtam a kelta mitológiáról, jelképekről és motívumokról. Egy kis ízelítő belőlük ez a cikk. Gyertek és kalandozzatok velem a druidák és a bárdok világába!

répalámpa.jpg

A TÖKLÁMPÁSRÓL

A legenda szerint nevét egy Jack O'Lanter nevű részeges kovácsról kapta. Egy nap odament a részeges Jackhez az ördög, és el akarta vinni magával. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért furfangos cselt eszelt ki, és valahogy elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni a fáról. Aztán egegyezett a furfangos kováccsal, hogy ha letörli a keresztet a fáról, és ezzel leengedi őt, soha többé nem fogja kísérteni a lelkét. Amikor azonban Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt. A mennybe nem engedték be, mert élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Végül az ördög mégis megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit Jack egy marharépába tett, azzal mutatva nyugtalan lelkének az utat.

faszimbólum.jpg

A KELTA FAKULTUSZRÓL

A kelták hite szerint a fák az emberek ősei. Legfontosabb fának a tölgyet, az ég istenének növényét találták. Kultikus helyeik is a tölgyesekben voltak. A kelta ábécé az ogham betűi fákról lettek elnevezve. Minden törzsnek volt egy szent fája (életfája), ez alatt avatták a királyokat. Ez a fa a törzs területének közepén állt, az egység és a biztonság jelképeként.

ölelkeznek.jpg

A KELTA FAHOROSZKÓPRÓL

A fák és az emberi természet közötti hasonlóságra alapozták a kelta horoszkópot, melyben 13 különböző „fa jegyet” találunk, az egy naptári évet 13 holdhónapra osztva. Az egyes hónapokat szent növényeikről nevezték el.

kör.jpg

A kelták úgy gondolták, hogy az ember csak része, de semmiképpen sem ura a természetnek, s a növekedéshez ugyanúgy fényre, vízre, napsütésre van szükség, mint a növényeknek, és az eltérő időpontokban viruló növények az ugyanekkor született emberekkel komoly hasonlóságot mutatnak. A fa-horoszkóp kielégítő leírást adhat az ember mind a külvilág felé mutatott viselkedéséről, mind pedig belső énjéről egyaránt. Ha szeretnéd megtudni Te milyen növénynek felelsz meg, itt olvashatsz többet a kelta fa horoszkópról.

telihold.jpg

A KELTA KERESZTRŐL

A kelta-ír keresztény kultúrkör területén a 7-8. században megjelent és elterjedt rituális emlékmű típusú létesítmény (építmény). A kelta-ír nagykereszt kőből készül, jellegzetes szerkezetű és formájú, általában kelta-ír díszítőmotívumokkal, és/vagy figurális elemekkel dúsan díszített, többnyire körmotívummal ellátott álló kereszt; a Brit-szigeteken a rómaiak távozása óta keletkezett első olyan nagyobb méretű művek, amelyek a mai napig fennmaradtak, egyes változataikban napjainkban is készülnek.

etsycom1.jpg

Nagykeresztek már a 7-8. századtól léteztek Írországban, később megjelentek Skóciában és Britannia többi részén is, különösen Northumbriában, néhány példánya a kontinentális Európában is fellelhető. A kelta keresztek napjainkban a kelta-ír képző- illetve díszítőművészet egyik legismertebb képviselői. Előszeretettel „használják” akár tetoválásnak is...

etsycom.jpg

A KELTA KŐRŐL

Ez a test egy olyan különleges forma, ami látszólag a fizika törvényeit meghazudtolva „működik”. A fél ellipszoidot ha az íves felével lefelé egy teljesen sima felületre tesszük és megforgatjuk a függőleges tengelye körül, azt fogjuk tapasztalni, hogy csak az egyik irány „jó neki”. Ha ebbe a „jó irányba” pörgetjük meg, akkor semmi különös nem történik, a kelta kő forog, majd megáll. Viszont ha az ellenkező irányba pörgetjük meg, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a forgás egy idő után billegéssé „alakul”, majd a kelta kő elkezd a „jó irányba” forogni. Így működik.

Szép kelta köveket készítenek fából, üvegből és bronzból is.

keltakőfából.jpg

...és a végére egy társasjáték, ami a Provida Játék jóvoltából akár a tiéd is lehet. A Keltis – A kövek útja játékban a játékosok számozott kártyákat játszanak ki azért, hogy figuráikat a játékfelület kőútjain a lehető legmesszebbre juttassák el. A kártyákat az utakhoz növekvő vagy csökkenő sorrendben lehet letenni. A játék végén annál több pontot kap egy játékos, minél előrébb juttatta figuráját az úton. Az út során a játékosok kelta kívánságköveket gyűjtenek, amiért extra pontokat kapnak.. Ha egy játékos nem gyűjt megfelelő mennyiségű kívánságkövet, pontlevonásban részesül. A játékot az a játékos nyeri, akinek a játék végén a legtöbb pontja van.

Nem kell mást tenned, mint lájkolni a Provida Játék Facebook oldalát és megválaszolni az alábbi kérdést:

Hány éves kortól ajánlják a Keltis társasjátékot?

A megfejtéseket a pr@providajatek.hu-ra küldjétek 2013. november 10-ig, a helyes választ beküldők közül egy szerencsés megnyeri a képen látható társasjátékot. Nyertest november 11-én hirdetnek. Figyeljétek a postaládátokat! :)

Amennyiben most regisztráltok a webáruházukba, egy 500 Ft-os kedvezmény kuponnal is gazdagabbak lehettek.

keltajáték.JPG

Kellemesen rémes estét mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr825607937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása