Asszociációs gyakorlat, avagy a Szárnyas fejvadászról nekem most ez
2014. június 25. írta: BorókaOtthonbolt1

Asszociációs gyakorlat, avagy a Szárnyas fejvadászról nekem most ez

blade_runner_cityscape_by_deimos82.jpg

Ma 32 éve, hogy az amerikai mozik bemutatták a Ridley Scott rendezte Szárnyas fejvadász című filmet.

Egy kritikai oldalon olvastam róla a következőket: „Kiváló alkotás. Türelmes, reménytelen, feszült légkörbe burkolva. Philip K. Dick minden sallangtól mentes regénye (az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? Legutóbbi kiadás éve: 2013, Agave Könyvek) filozófiai síkon jóval tágabb, mint az adaptáció. A történet az emberről mint anyagról, mint eszközről, mint értékről, ezáltal elkerülhetetlenül magáról az embernek nevezett gondolkodó-érző élőlényről szól, mely képes arra, hogy hazudjon önmagának. Az ember folyton változni akar, az önmagán kívülit akarja az önmaga keretein belül; az ember emberiebbet akar, míg végül rájön, hogy képtelen megérteni, mit jelent az ember mint fogalom.”

Szóval ez egy „gondolkodós” film. Aki könnyed szórakozásra vágyik, el se kezdje nézni. Tele van szimbolikus utalásokkal, amiknek a megértése és feldolgozása a nézőre marad, a film inkább csak felveti a kérdéseket, de a válaszokat mindenkinek magának kell megtalálnia, magában. Ezért van az, hogy ahány néző, annyiféle érzés és gondolat fogalmazódhat meg a filmmel kapcsolatban.

Anélkül, hogy spoilerezném a filmélményt, megemlítem, hogy sokaknak a legfontosabb kérdés az, hogy a főszereplő Rick Deckard akkor most replikáns vagy sem... A könyv és az első moziváltozat szerint ember, de a rendezői változatban van egy álomjelenet és ezzel az álommal kapcsolatba hozható origami unikornis, ami nem hagyja nyugodni a fejünkben azt a gondolatot, hogy mégis replikáns.

Az unikornis fehér lóhoz hasonlatos, és csavarvonalas szarva a legfőbb célra való irányulást, a mindenség középpontja felé csavarodó spirálist, a lét egyetlen célja körül keringő galaxisokat jelképezi. Az egyszarvú megállíthatatlan, szinte láthatatlan lény, és a legenda szerint csak az láthatja meg, aki saját mélységeibe elmerülve teljes csendben van, és az szelídítheti meg, aki megvalósítja magában a tökéletes harmóniát és a bűntelenséget. Egy érintetlen, szűz teremtés, aki maga a tökéletesség... Tehát a szimbolikája ebben a filmben is komoly mondanivalóval bírhat a számunkra.

Ajánlom nézzétek meg a filmet akár több változatban is, és elmélkedjetek. Én pedig arra gondoltam, hogy egy (unikornis) csavarral nem enteriőr képeket illesztek ide a filmből, hanem egy tutorialt, hogy hogyan hajtogathattok papírból pont olyan egyszarvút, mint ami a filmben „szerepel”. Jó munkát hozzá!

Blade Runner Unicorn 1.jpg

Blade Runner Unicorn 2.jpg

Blade Runner Unicorn 3.jpg

Blade Runner Unicorn 4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr226415865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása