Miért éppen Amerika? - Amikor megelevenedik a Fel! című animációs film
2015. október 06. írta: BorókaOtthonbolt1

Miért éppen Amerika? - Amikor megelevenedik a Fel! című animációs film

eredeti3.jpg

Amerikás sorozatom legújabb darabja egy olyan ház, ami több szempontból is a szívem csücske. Ahogy arról már a korábbiakban szóltam, nagy kedvenceim azok az elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban fellelhető faházak, amelyeken valahogy nem fog az idő és a szúseregek sem dézsmálják meg a falaikat. Ezek a házak stílusukban, az apró részletekben és az anyaghasználatban sokat változtak az idők során, de talán egy valami állandó maradt. Ez a különlöges atmoszféra és megfoghatatlan báj az, ami igazán szerethetővé teszi ezeket a házakat, és vett le annó engem is a lábamról, amikor először elmélyültem a tanulmányozásukban.

eredeti1.jpg

Ilyen házikó a 2009-ben bemutatott, többszörös Oscar-díjas Pixar animációs film egyik „főszereplője” is. Biztosan emlékeztek rá, ez az a film, amiben egy megözvegyült öregúr a nagyváros közepéből indulva, az emlékeihez és öregecske, kicsit megkopott faházához ragaszkodva egy nagy csomó lufi segítségével megvalósítja ifjúkori álmát, és eljut a világ legnagyobb vízeséséhez. Eddig a mese, de mivel Amerikáról van szó - ami egy közhellyel élve a megvalósult álmok hazája a valóságban is - jöjjön a történet a családról, akik a való életben választották otthonuknak a filmben szereplő ház hasonmását.

uphouse0.jpg

Történt, hogy egy kaliforniai házaspár ingatlan vásárlásra adta a fejét, de a leendő otthonukról igencsak határozott elképzeléseik voltak. Mindenképp olyan házikót szerettek volna maguknak, ami kívülről, és jellegzetes jegyeiben (pl. a kék színű retro konyhai berendezések) belülről is hasonlít a Pixar-filmbeli házra. Eleinte az ismert környéken nézelődtek, de végül Utah államban, Salt Lake City egyik külvárosában, Herrimanben találták meg a megfelelő ingatlant, amit egy élelmes vállalkozó a fanatikus Fel! rajongókra alapozva épített fel, összes fontos jegyében az eredeti házat leutánozva és megjelenítve.

uphouse2.jpg

A házaspár a kaliforniai ingatlanárak töredékéért, 400000 dollárért vásárolta meg végül álmai otthonát, ami azóta komoly turisztikai látványosságként is „működik”, hiszen a film rajongói nagy számban látogatják, nem elhanyagolható mértékű forgalmat generálva ezzel a környékbeli vendéglátóipari egységekben és az addig amúgy nem túl nagy jelentőséggel bíró városka így felkerült a környék nevezetességeit felsorakoztató listára.

uphouse1.jpg

Az élelmes vállalkozó honlapját itt találjátok, a ház saját weboldalát pedig itt.

Ha megtehetnétek, Ti melyik mese- vagy filmbéli házba költöznétek be?

Nálam az egyik favorit a Coralineban szereplő ház. Erről már korábban írtam is. Ezt és további házas bejegyzéseket erre találtok:

A gonosz háza - Bates Motel

Filmes enteriőrök - Coraline

Miért éppen Amerika? - A faház odaát is fából van

További, a belső részeket mutató képekhez pedig görgessetek lefelé.

uphouse3.jpg

uphouse4.jpg

uphouse5.jpg

uphouse6.jpg

uphouse7.jpg

uphouse8.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr407914992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása