Stíluskalauz - A steampunk 2. rész
2013. március 13. írta: BorókaOtthonbolt1

Stíluskalauz - A steampunk 2. rész

standard_1340637923_prada-fall-winter-2012-thumb.jpg_CacU0.jpg

A korábbi cikkben általánosságban ejtettünk szót a steampunkról, most pedig az öltözködés szempontjából vesszük górcső alá a témát.

Anyaggyűjtés közben szembesültem vele, hogy az élő divatban is egyre nagyobb szerepet kap ez az irányzat, a nagynevű divatházak (például a mellékelt képeken szereplő) ruhái és kiegészítői legalábbis ezt mutatják. Így talán még aktuálisabb ez a cikk, mint ahogy először gondoltam.

Jöjjenek először a főbb szabályok és ismérvek.

1. Ha kétséged van afelől, hogy milyen is a steampunk öltözék, vegyél alapul egy viktoriánus korban viselt ruhát. Ez azért jó kiindulási pont, mert ebből az időszakból ered a stílus neve, ekkor volt jellemző, hogy a gőz (steam szó jelentése: gőz) erejét már a mindennapi életben is folyamatosan használták. Sok steampunknak mondott írást és filmet is ez a kor ihletett.

2. A steampunk divat legtöbbször nem csak arról szól, hogy megveszel és felveszel egy ruhát. Az öltözék kitalálása és megkomponálása összetett feladat. Az olyan alapvető kiegészítők, mint a steampunk szemüveg, zsebóra, láncok és ékszerek mellett minden apróságnak jelentősége van. Használj minél több gombot, fodrot, csipkét, és a hatás nem marad el. Ha jó a szerelésed, nem csak Téged fog szórakoztatni a viselése, hanem mindenki elismerően bólint majd, aki csak rád néz.

3. Nincs olyan, hogy steampunk szín. Vannak, akik azt mondják, hogy a steampunk színe a barna. Vagy a fekete-fehér. Vagy úgy általánosságban a sötétebb színek. Ez nem igaz. Gyakorlatilag bármilyen színt lehet használni, kivételek talán az ún. neon színek, amelyek a viktoriánus korban biztosan nem is léteztek. Használj tehát bátran színeket és különböző anyagtípusokat, akár keverve is.

4. Ebben a stílusban megengedett, hogy kitérőket tegyünk olyan stílusokba és korokba, amelyek első hallásra távol állnak a steampunktól. Ha tetszenek a felvilágosodás korabeli öltözékek vagy a hatvanas évek stílusa, keverd bátran a stílusjegyeiket a steampunkkal. A lényeg a sokszínűség, az egyediség és a régi korok iránti tisztelet hangsúlyozása.

…és most nézzük meg, hogy hogyan felelt meg ezeknek a szabályoknak a Prada 2012-es őszi-téli férfi kollekciója. Ha ismerős arcokat véltek felfedezni a képeken, az nem a véletlen műve. A ruhák bemutatásához olyan híres színészeket sikerült szerződtetni, mint Willem Dafoe, Tim Roth, Gary Oldman vagy Adrien Brody. Nekem nagyon tetszenek. És Neked kedves olvasó? A legközelebbi steampunk cikkben női öltözékek is lesznek…

Forrásmunkák: gdfalksen.com, buzzfeed.com, www.steampunkemporium.com

prada_fall_winter_2012steampunk.jpg

prada-fw2012-campaign-1.jpg

prada-fall-winter-2012-2.jpg

prada-fall-winter-2012-4.jpg

prada-fall-winter-2012-5.jpg

prada-fall-winter-2012-7.jpg

prada-fall-winter-2012-6.jpg

prada-fall-winter-2012-3.jpg

prada men 2012.jpg

Gary-Oldman-Jamie-Bell-Prada-Fall-Winter-2012-2013-ad-campaign.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr775132000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása