Boldog névnapot! - György
2013. április 24. írta: BorókaOtthonbolt1

Boldog névnapot! - György

vargasándor.jpg

Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártír volt. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri. A világon több ország és város védőszentjeként is tisztelik.

Legendájának másik főszereplője a sárkány. Sokan és sokféleképpen próbálták értelmezni a jelentését. Az ösztön és a tudatosság, a káosz és a rend, a sötétség és a világosság örök harca tükröződik a sárkány és Szent György harcában, amelyben a hit erejével győzedelmeskedik a világosság, és a rend felülemelkedik a káoszon.

A mítoszban szereplő küzdelem benne van minden emberben. A legenda meg szeretné ragadni és fejteni ezt a véget nem érő harcot, s emlékeztetni próbál erre a mindenkiben lejátszódó történésre.

Tárgyilagos felfogású részletes cikket itt találtok a témáról, humorosat pedig itt. Ha Jacobus de Voragine Legenda Aureajából szeretnétek elolvasni a Szent György legendát, ide kattintsatok.

A továbbiakban itt a blogon elképedhettek, hogy Magyarországon hány település címerében szerepel Szent György és a sárkány, és nemcsak olyanokban, ahol a nevükben is benne van. Pedig még szelektáltam is... ;)

Balatonszentgyorgy.jpg

Balatonszentgyörgy címere

Baranyaszentgyorgy.jpg

Baranyaszentgyörgy címere

Borsodszentgyorgy.jpg

Borsodszentgyörgy címere

Erdőbénye.jpg

Erdőbénye címere

Gyál.jpg

Gyál címere

Homokszentgyorgy.jpg

Homokszentgyörgy címere

Pecsvarad.jpg

Pécsvárad címere

Szemere.jpg

Szemere címere

Szentgyörgyvár.jpg

Szentgyörgyvár címere

Tállya.jpg

Tállya címere

Tarján.jpg

Tarján címere

Zalaszentgyorgy.jpg

Zalaszentgyörgy címere

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr35244051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása