Stíluskalauz - A steampunk 4. rész
2013. november 17. írta: BorókaOtthonbolt1

Stíluskalauz - A steampunk 4. rész

wildwildwest.jpg

Ez már a negyedik része annak a sorozatnak, amelyben a steampunk stílus főbb jellemzőit igyekszem elétek tárni, és minél részletesebben kielemezni.

Az első részben általánosságban eset szó a stílusról, aztán az öltözködés került sorra, majd a lakberendezés. Most nézzünk körül a mozifilmek között, hiszen arrafelé is találunk példákat.

És hogy mitől steampunk egy film? Nézzétek végig az alábbi válogatást és képeket, azt hiszem a végére minden világos lesz. :) 

Wild wild west (magyar címe: Vadiúj vadnyugat... no comment) /1999/

Rendező: Barry Sonnenfeld

Főbb szereplők: Will Smith, Kevin Kline, Kenneth Branagh, Salma Hayek

A történet: A büszke déliek visszavágásra készülnek az elvesztett polgárháború után. Hadseregük nem lévén új és minden eddiginél hatékonyabb harci eszköz kifejlesztésén és Grant elnök meggyilkolásán dolgoznak. Vezérük a zseniális és bosszúéhes háborús veterán, Arliss Loveless (Kenneth Branagh). Az agytröszt parancsára elrabolják az Államok legnagyobb tudósait, hogy titkos rejtekhelyükön a félelmetes Tarantula nevű harci szerkezet megvalósításán dolgozzanak. A kormány két legjobb titkos ügynökét küldi a mindenre elszánt lázadók megállítására. Az egyik James West (Will Smith), akinek sármja, nagy dumája és gyors keze a fegyvere. A másik Artemus Gordon (Kevin Kline), aki pedig az álcázás, az intelligencia és az ügyes kis szerkezetek nagymestere. A két ügynök kezdetben egymással rivalizálva vág neki a feladatnak, de gyorsan rájönnek, hogy ezzel az ellenféllel szemben csakis egymással társulva érhetik el céljukat. (forrás: port.hu)

A filmet sokat kritizálták a gyenge történet és a karakterek kidolgozatlansága miatt, ennek ellenére szerintem mindenképpen figyelemreméltó alkotás az abszurdnál is abszurdabb gépezetek, öltözékek és díszletek okán.

Aki még nem látta, nézze meg!

Wild_Wild_West_1999.jpg

1999_Wild_Wild_West.jpg

The Time Machine (magyar címe: Az időgép) /2002/

Rendező: Simon Wells (H.G.Wells, a film alapjául szolgáló sci-fi regény írójának ükunokája)

Főbb szereplők: Guy Pearce, Mark Addy, Sienna Guillroy, Samantha Mumba, Jeremy Irons

A történet (vigyázat, spoiler!): Az 1890-es években egy angol feltaláló, Alexander Hartdegen (Guy Pearce) kíváncsi ember, egy kedves, Emma (Sienna Guillroy) nevű hölgyismerősével képzelné el a további életét. A hölgy azonban egy rablótámadásban meghal, és a tragédia emberünket még inkább arra sarkallja, hogy megalkossa élete fő művét, az időgépet. A tudós természetesen azt is vállalja, hogy ő legyen az első, aki kipróbálja a találmányt, legfőképp mivel szeretné szerelmét megmenteni. De Emmát másodszorra is elveszíti azon az éjszakán, ezúttal egy balesetben, és emiatt úgy dönt ha a múltban nincs megoldás a jövőbe utazik, hogy megtudja, miért nem lehet a múltat megváltoztatni. Miközben körülötte az egész világ változik 2030-ig megy előre az időben, ahol már a Holdat és annak belsejét is kolonizálta az ember. Itt belép egy könyvtárba, de még nem talál választ a kérdésére, emiatt még néhány száz évet akar utazni, de hét év múlva ismét megáll. Ekkor a világ hatalmas pánikban van: a Hold egy túlméretezett robbantástól darabjaira esett, és egy része a Földbe készül csapódni. Az embereket evakuálják, mivel a felszín már nem biztonságos. Alexander egy lehulló kőtől elájul, és miközben ájultan ül az időgépben az 80 000 évvel előrébb röpíti, egy számára különös, felfoghatatlan, ellenséges világba. Addigra a kataklizma hatására az emberiség két különböző fajjá fejlődik: eloikra és morlockokra. Az eloik bennszülöttek módjára élnek, vadásznak, halásznak, viszonylagos nyugalmukat és életüket csak a másik faj, a morlock veszélyezteti. A morlockok torz, föld alatt élő ember-korcsok, akik ha elő is merészkednek akkor is csak azért, hogy az eloikra vadásszanak. Az ellenséges, gyilkos faj és a gyanakvó, de alapvetően jó szándékú bennszülöttek között pedig magára hagyva áll az a férfiú, aki a békés, viktoriánus Angliába érkezett, és oda is szeretne hazajutni. (forrás: wikipedia)

Pozitív kritikát nem olvastam a filmről, ennek ellenére mégis ajánlom megnézésre és továbbgondolásra. Az időutazás lehetősége, a megváltoztathatatlan sorsszerűség és a halandó ember nyughatatlan igazság- és útkeresése mindig aktuális és izgalmas témák egy hollywood-i filmnek is.

The-Time-Machine-Guy-Pearce-2002.jpg

time machine.jpg

The Prestige (magyar címe: A tökéletes trükk) /2006/

Rendező: Christopher Nolan

Főbb szereplők: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabo, Scarlett Johansson, David Bowie

A történet: A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal "varázsló" van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier (Hugh Jackman) a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden (Christian Bale) viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle a nézőközönséggel való kapcsolatteremtés tehetsége. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük. (forrás: port.hu)

A filmet 2007-ben Oscar díjra jelölték a legjobb operatőr és a legjobb látványtervezés kategóriában, amiből végül egyet sem sikerült megszereznie. Ennek ellenére nagyon is néznivaló film, nem csak a látvány és a díszletek, hanem a szereplők miatt. Scarlett Johansson a férfinézők kedvére, Hugh Jackman és Christian Bale a hölgyeknek, David Bowie Nicola Tesla szerepében meg az ínyenceknek. :)

tökéletestrükk.jpg

David-Bowie-The-Prestige.jpg

Sherlock Holmes /2009/

Rendező: Guy Ritchie

Főbb szereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong

A történet: A legendás mesterdetektív, aki közelharcban legalább olyan verhetetlen, mint logikus gondolkodásban, élete legnagyobb problémájával kerül szembe. Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) és hű társa, Dr. Watson (Jude Law) Lord Blackwood (Mark Strong) nyomába vetik magukat. Ha nem leplezik le időben, az végzetes következményekkel járhat az egész birodalomra nézve. Szerelmi szál is van, Sherlock Holmes évődése Irene Adlerrel ( Rachel McAdams) legalább olyan szórakoztató része a filmnek, mint a sajátos humor és az akciójelenetek. (forrás: port.hu)

Nálam ez a négy közül a legkedveltebb, Guy Ritchie rajongóknak egyenesen kötelező. Nem mellékesen Robert Downey Jr. az alakításáért 2010-ben Golden Globe díjat kapott. A filmet a filmzenéért és a látványtervezésért Oscarra is jelölték.

sherlockholmessteampunk.jpg

sherlock-holmes-mcadams-poster.jpg

Volna további javaslatod? Ne habozz közölni, jöhetnek a kommentek!

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr265635588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása