Gyűjtemények - A hógömb
2013. december 15. írta: BorókaOtthonbolt1

Gyűjtemények - A hógömb

hógömb1.jpg

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk a gyűjtemény szót? Nagyjából az, hogy valamiből egyszerre, egy helyen több (mint egy) darab van.

Van, aki értékes festményeket gyűjt, régi bútorokat vagy fényképezőgépeket. Van, akinek a gyűjteménye jelentősége abban áll, hogy a darabjait hosszú évek alatt, fáradságos munkával sikerült összeszedni és van, aki minden megtakarított pénzét képes a gyűjteménye „fejlesztésére” fordítani.

Egy gyűjtő közeli ismerősének lenni igazán hálás dolog. Jöhet karácsony, születésnap vagy névnap, a vajon-mit-vegyek-neki-hogy-igazán-örüljön jellegű agyalások biztosan elkerülnek, hiszen a válasz adja magát. Gazdagítsuk tovább a gyűjteményét!

Ezt a cikket egy sorozat első darabjának szánom, ahol majd érdekes gyűjteményeket mutatok be nektek. Mivel is kezdhetném mással, mint - az ebben a hónapban az egyik legaktuálisabb dísztárggyal – a hógömbbel.

A hógömb nem más, mint egy vízzel teli gömb, amelyben általában egy miniatürizált tájkép vagy figura is található, és természetesen a „hó”. Ez lehet valamilyen fehér színű morzsalék, vagy csillámok, attól függően, hogy a téma hangulata mit kíván meg.

Ha a hógömböt felrázzuk, akkor a benne lévő szemcsék, mint az igazi hó kavarognak, ezzel kellemes látványt adva a szemlélőnek.

Az extrább példányokba zenedobozt is építenek vagy akár mozgatható részeket.

Bianca, a Bluerdesign háziasszonya tekintélyes hógömbgyűjteménnyel büszkélkedhet, amit az alábbi képeken be is mutatok nektek.

Az első darabok még nem tudatosan kerültek a birtokába, egyszerűen csak szeretett volna minden utazásról hazavinni egy emléktárgyat. Az, hogy ez legtöbbször egy hógömb lett, talán mégsem a véletlen műve.

Amikor Bianca egyszer Barcelonában egy igazán különleges darabhoz is hozzájutott, már nem volt megállás, a gyűjtőszenvedély elhatalmasodott. Így aztán 5 éve amikor csak teheti, újabb darabokkal bővíti a mára már mintegy 170 darabból álló gyűjteményét.

Bianca hógömbjei igen sokfélék. Van olyan is, aminek nem téli motívumot láthatunk a belsejében és a legérdekesebbek mozgó jelenetet mutatnak és felhúzva zenét játszanak.

Az utolsó képeken a saját kínálatunkból származó hógömböket láthatjátok, a két nagyobb felhúzható és zenél is. A Boróka Otthonbolt webáruházban és a boltban is elérhetőek.

hógömb2.jpg

hógömb3.jpg

hógömb4.jpg

hógömb5.jpg

hógömb6.jpg

hógömb7.jpg

Hógömb.jpg

Hógömb1.jpg

És most jöjjön egy kis „történelmi áttekintés” a hógömbökről.

Az első hógömb valamikor a XIX. század elején készült el Franciaországban. Valamiképpen a tömör üveg levélnehezékek evolúciós fejlődésének eredménye lett a belül folyadékkal feltöltött gömb, amely az 1878-as párizsi expon már mint bárki által megvásárolható termék jelent meg, és a következő évtől öt cég is elkezdte a hógömbök tömeggyártását.

1889-ben a legnagyobb sikernek az Eiffel tornyos hógömb örvendhetett. Ebben az évben volt a francia forradalom 100. évfordulója és a Párizsi Világkiállítás. A hógömbök elindultak világhódító útjukra.

A francia sikerekkel párhuzamosan egy osztrák kísérletező kedvű férfiú, bizonyos Erwin Perzy szerette volna megtalálni a megoldást egy – az addigiaknál sokkal erősebb, koncentrált fényű – sebészeti lámpa használatára. A próbálgatás közben mindenfélét szórt a vízzel telt gömbbe, így a konyhában talált grízt is, ami a hóesésre emlékeztette őt.

Így született meg az első Schneekugel, amelyben a mariazell-i bazilika volt látható. A bécsi családi vállalkozás azóta is létezik, Wiener Schneekugel név alatt működik, és 113 éve örvendezteti meg hógömbjeivel a gyűjtőket és az érdeklődő nagyérdeműt.

Ahogy a 40-es évektől a hógömbök elterjedtek a tengerentúlon, az Amerikai Egyesült Államokban, ott egyre inkább háttérbe szorult az eredeti „mondanivaló”, és amíg Európában továbbra is a vallással kapcsolatos motívumokat helyezték előtérbe a témaválasztásnál, az amerikai reklámszakemberek meglátták a lehetőséget a dologban, és az élet szinte minden területét „hógömbösítették”.

Az első leghíresebb „szerepe” egy hógömbnek az Orson Welles nevével fémjelzett Aranypolgár /Citizen Kane/ című filmben volt, ami azt illeti meglehetősen nyomasztó hangulatban...

Mondhatjuk rájuk, hogy giccs, főleg mióta a gyártásba a kínai cégek is bekapcsolódtak, komoly versenytársává válva ezáltal a Perzy alapította cégnek például, de mégis...

Gyermekeinket és minket is elvarázsolhat egy hógömb, legalább arra a fél percre, amíg a kavargó hópelyheket figyeljük benne. Ezenkívül gyűjtőszenvedélynek is ideális. Hogy is gondolhatnánk máshogy ezeket a képeket megnézve?

A cikkhez felhasznált források: wikipedia, viennasnowglobe.at, bluerdesign.hu, borokaotthonbolt.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr515693077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása