Miért éppen Amerika? - A patchwork
2014. augusztus 12. írta: BorókaOtthonbolt1

Miért éppen Amerika? - A patchwork

Q103.061.jpg

Patchwork, magyarul foltvarrás. Sokan egyértelműen az angolszász kultúrából és kézművességből eredeztetik, sőt vannak, akik azt mondják, hogy az amerikai telepesek „találták” fel. Pedig ez közel sincs így. A patchwork egy olyan kézműves technika, amelynek eredete egészen a szövés feltalálásáig visszavezethető.

Amint az emberek tudtak szálakból szövetet készíteni, és ezt a szövetet részekre szabva ruhaneműt, ágyneműt és más használati tárgyakat készíteni, felmerülhetett az igény, hogy a leeső részeket is „megmentsék” valahogy. Az első patchwork technikával készült holmik esetében biztosan nem a művészi szépség és a kidolgozottság alapossága motiválta a készítőket, hanem az, hogy a drága szőttesek maradékait felhasználva célszerű és takarékos tárgyakat hozzanak létre.

A régészeti leletek és a fennmaradt leírások alapján foltmozaik technikával készülő imaszőnyegek és falikárpitok már az ókori Kínában is készülhettek, egyiptomi falfestményeken pedig láthatóak olyan ruhaábrázolások, amelyek foltvarrásnak tűnnek. Az egyiptomi mesterek lábbeliket és különböző tárolókat is készíthettek bőrdarabkákból.

Az európai foltvarrás kezdetei arra az időszakra tehetőek, amikor a keresztes háborúkból visszatérő harcosok és lovagok Ázsiából magukkal hozták a technikát. Az elterjedést segítette, hogy abban az időben a főurak és a lovagok jól megkülönböztethető karakterű, darabokból varrt zászlókkal és nyeregtakarókkal „demonstrálták” magukat (és lovukat) a lovagi tornákon és az igazi harcokban is, valamint a páncéljuk alatt bélelt kabátot hordtak a hideg, és a merev fémruházat (fájdalmas) hatásai ellen, amely kabátnak a tűzése és steppelése már egészen hasonló volt a ma is használatos tűzési és steppelési módszerekhez.

A reneszánsz időszakában a drága, míves kelmék és a belőlük készülő ruhák, függönyök, kárpitok voltak a jellemzőek. Ha foltvarrott textileket keresünk ebből a korból, gondoljunk pl. a vásári bohócok ruhájára. Igen, a harlequin kockás például...

A jelenkori patchwork munkák előfutárai mégis inkább az angol viktoriánus korszak foltvarrott ruhái és tárgyai voltak, amelyeket a szegényebb és a gazdagabb rétegek is előszeretettel készítettek és használtak. Némi különbség csak az anyaghasználatban és a kidolgozottságban mutatkozott. Megjelentek a hímzések és a tűzések, egyre változatosabb mintákkal és technikával.

Az angol és ír telepesek aztán továbbvitték magukkal a technikákat és a foltvarrás kultúráját Amerikába, ahol aztán különösen magas szintre fejlesztették azt. A telepes közösségek a végletekig összetartottak, és a közös nappali teendők elvégzése után az asszonyok éjszakába nyúlóan folytatták a kézimunkázást, elkészítve a család számára szükséges takarókat, faliképeket, használati tárgyakat.

A közös munka előnye az volt, hogy így sokkal változatosabb minták készülhettek, hiszen mindenki hozta magával a saját ötleteit. Egy-egy új motívumot el is neveztek arról, aki először alkalmazta azt.

Amerika egyes vidékein különféle stílusok alakultak ki, melyek egymástól különböznek, és jellegzetességeiket mind a mai napig megőrizték. A vezető állam máig Texas e téren, itt tartják a legnívósabb kiállításokat, vásárokat, bemutatókat is. Amerikában a foltvarrás a folklór, a népművészet része, és fontos pillére. A takarók varrására mindig találtak és találnak „apropót”, hol a babakelengye, hol az esküvői staffirung, hol pedig egy „emléktakaró” készül az elhunyt szeretett ruháiból. Ez utóbbi elég morbidul hangozhat, de ők nem vették/veszik annak, és így a család is kap egy szép falvédőt, amiről eszükbe juthat a szeretett rokon.

Manapság az egy kézműves személy vagy műhely keze munkáját dicsérő foltvarrott tárgyak mellett hódítanak a nem egyedileg, de anyagukban és kidolgozottságukban az egyedi készítésűekhez hasonló takarók, párnahuzatok és más tárgyak. Ezeket ugyan gyárban készítik, de ugyanazokat a technikákat alkalmazva, mint amiket a több száz éves hagyományokat követő kézművesek. Az amerikai patchwork stílusokon túl Európában is változatos kínálathoz tudunk hozzájutni.

Ilyenek a képeken szereplő holland Clayre&Eef cég ágytakarói és párnahuzatai, amelyek a legjobbak ebben a szegmensben, és Magyarországon is kaphatóak!

Ha pedig tanulni szeretnétek ilyesmit (mármint foltvarrást), akkor itt, itt, itt és itt érdeklődjetek.

Q118.061.jpg

Q023.060.jpg

Q014.060.jpg

Q059.061.jpg

Q069.061.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr605618132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása