Töprengtem egy keveset, hogy melyik sorozatba illeszthetném be ezt a cikket, amivel elsősorban a kulturált csokoládéfogyasztást (merthogy szerintem ilyen is van) szeretném népszerűsíteni, és közben felhívni a figyelmeteket néhány érdekességre és tévhitre is ezzel az igazán nagyszerű étekkel kapcsolatban.
Ez a téma egyértelműen azt az életérzést hivatott kitárgyalni, ami a jólét mellett kiemelt fontosságot tulajdonít a jóllétnek is. Annak az állapotnak, amelynek az eléréséhez nem elhanyagolható mértékben járulhat hozzá egy olyan édesség fogyasztása, amiről korábban azt gondolhattátok, hogy csak hizlal és a fogakat rongálja.
Határozottan úgy érzem, hogy aki magáénak érzi a 'szépen élni' kifejezést, jó ha elsajátítja a csokievésnek egy olyan válfaját, amire az első mondatban azt írtam „kulturált”. Igen, van ilyen. Ahogy az alkoholfogyasztásban és még annyi másban is.
Meg kell érteni, hogy a minőség és mennyiség érzékeny mércéinek mentén visz az út az egészségünk megőrzése és a kedélyállapotunk kiegyensúlyozottsága felé. És nem csak az evésben vagy az ivásban. Legyen az alvás, munka, szex, kikapcsolódás vagy bármi, érdemes ezen alapelvet szem előtt tartani.
Ebben a cikkben a csokoládé élettani hatásairól szeretnék néhány tudományosan is alátámasztott tényt megosztani veletek. Csupa olyasmit, ami talán köztudott, de annyira összemosódott az állítólagos hátrányok emlegetésével, hogy az a legelszántabb csokihíveket is elriaszthatja a napi fogyasztástól.
1. A csokoládé szépítőszer, az esztétikus és rugalmas bőr megtartásának egyik segítője
A jó minőségű csokoládé legfontosabb összetevője a kakaóbab, amely a kakaócserje termése, és flavonoidokban nagyon gazdag. Ez azért fontos, mert a flavonoidok (több jó tulajdonságuk mellett) szervezetünk vérellátását „tartják karban”, és ezáltal jó hatással vannak a bőrre is. Segítségükkel a bőr szebb, puhább, bársonyosabb, és rugalmasabb lesz.
Ezt az állítást egy német kutatócsoport vizsgálata igazolta, amelyben a bevont hölgyek négy hónapon keresztül napi rendszerességgel ittak csokoládét tartalmazó italt, miközben testükön egy gondosan kiválasztott és körülhatárolt területet rendszeresen napoztattak. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25%-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban és a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette.
2. A csokoládé természetes vérnyomáscsökkentő
A magas (minimum 60-70%-os ) kakaótartalmú csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye. A csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termelnek, ezért mérséklődik a vérnyomás.
Az állítást egy holland kisváros, Zutphen lakói között végzett vizsgálat igazolja, melyet egy csoport - közel ötszáz - önkéntes, 65-85 év közötti férfi bevonásával végeztek 15 éven keresztül. Megállapították, hogy a tizenöt év megfigyelési idő alatt azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása pedig fele akkora volt, mint azoké, akik nem , vagy csak ritkán ettek csokoládét.
3. A csokoládé élénkítő hatású, hasonlóan a kávéhoz
Koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládé jelentős frissítő hatással bír. Amíg egy átlagos csésze kávé 40 mg koffeint tartalmaz, addig egy tábla 70%-os étcsokoládé akár 60 mg-ot is tartalmazhat.
4. A csokoládé köhögéscsillapító anyagot is tartalmaz
A csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin segíti a köhögés csillapítását, kutatások szerint jobban, mint azok a gyógyszertári készítmények, amelyek kodeint tartalmaznak.
Ha gyermekünk köhög, kb. 30 gramm étcsokoládéval biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell.
5. A csokoládé egészséges
A fenti felsorolás is mutatja, hogy a mértékkel fogyasztott minőségi csokoládé egészséges, mert a szervezetünk számára hasznos, és elengedhetetlenül fontos anyagokat tartalmaz. A flavonoidok mellett vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin tartalma is kimutatható.
Amire mindenképp figyelnünk kell, hogy a csokoládéfogyasztás többletkalóriát juttat a szervezetbe, még akkor is, ha a legjobb minőségű, csökkentett cukortartalmú típusokat részesítjük előnyben.
A fogszuvasodást is a hozzáadott cukor okozhatja. Ennek veszélyét a minimálisra csökkenthetjük, ha rendszeresen és alaposan mosunk fogat, valamint félévente átvizsgáltatjuk a fogsorunkat a fogorvosunkkal.
Van hová fejlődnünk még egyébként, a magyarországi csokoládéfogyasztás éves mennyisége 4 kg/fő/év, amíg például Svájcban ez a szám 10,3 kg/fő/év...
Én csak biztatni tudok mindenkit: egyen minőségi csokoládét!
Gerlai Tibor fotóin a Fabric csokoládéműhely remekeit láthatjátok. A cikk megírásához a bha.hu, a mindmegette.hu és a nepszava.hu oldalakat használtam forrásként.