Kedvenc színem: a marsala, avagy pénteki színes válogatás 4.
2015. január 09. írta: BorókaOtthonbolt1

Kedvenc színem: a marsala, avagy pénteki színes válogatás 4.

marsalainterior.jpg

Vannak a világon olyan színek, amelyeknek a létezéséről sem tudunk egészen addig, amíg az orrunk alá nem dörgölik, hogy íme, ez az.

Bevallom őszintén, hogy nekem ilyen volt a marsala is. Ez a se nem bordó, se nem barna, se nem mélyvörös, se nem burgundi szín, amelyet a Pantone cég idén (2015) az év színének választott.

A marsala egyébként egy szicíliából származó testes és igen ízletes likőrbor neve, amelynek bor alapanyagát a készítés során brandyvel elegyítik, ezzel elérve a 18 fokos alkoholtartalmat és a különleges, egyedi ízvilágot.

A marsala illusztrálására gyűjtöttem pár képet a nagyvilágból. A szín a lakberendezésben ugyanúgy megállja a helyét, mint esküvői dekorációként vagy az alkalmi smink részeként.

Az utolsó képen kézműves csempéket is láthattok a marsalától ihletve kis hazánkból.

Most pedig néhány szó a Pantone nyomdai cégről... A Pantone színskálával biztosan sokan találkoztatok már, hiszen legyen az bármely terület, a nyomdától a textilgyártásig, ahol színekkel dolgoznak és foglalkoznak, használják ezt az 1963-ban Amerikában, Lawrence Herbert által kifejlesztett egységes rendszert, amely nem színkeveréssel határozza meg a színeket, hanem egyenként definiálja őket, külön nevet és sorszámot rendelve mindegyikükhöz. Ezzel a fejlesztéssel Lawrence jelentősen megkönnyítette, sőt egyértelművé tette a a nyomdák és megrendelőik közötti kommunikációt.

A Pantone Matching System egy sztenderdizált színkatalógus lett, amelyben eredetileg 1114 különálló színt határoztak és neveztek meg egyértelmű módon. A legyező formájú katalógus egyszerűen használható, hiszen a lapokon szereplő színek könnyen összevethetőek bármilyen felülettel, a környezet színvilágával. A Pantone által használt színek eleinte nem teljes mértékben fedték le a nyomdákban használt szokásos színkeverési eljárást, a négy színből (cián, magenta, sárga, fekete), úgynevezett elnyelési módszerrel nyert CMYK rendszer színeit, de idővel elkészült az az alrendszer, amely már alkalmazható volt a hagyományos nyomdai eljárásokban is.

Az 1960-as években a színkeveréssel fogalkozó részleg már komoly nyereséget tudott felmutatni, kisegítve ezzel a nyomda más, kevésbé jól teljesítő ágazatait.

A cég a kétezres évektől kezdve minden évben meghatározza az „év színét”, amelyet valamelyik európai fővárosban, egy kétnapos, zárt ajtók mögött zajló megbeszélés során választ ki színkeveréssel foglalkozó szakemberek egy csoportja. Figyelembe veszik az adott évre jellemző kulturális, filmes, művészeti hatásokat, a gazdasági helyzetet, a szabadidő eltöltésének legkedveltebb módjait, az utazási célpontokat, a vásárlási szokásokat, a ruha- és ékszerdivatot, az autók világát, de a politikát is. Az így kijelölt szín azután megjelenik a cég kereskedelmi tevékenységében, felhasználják különböző termékek csomagolásához, visszaköszön a divatban.

Íme tehát a 2015-ös év színe, a marsala.

marsalawall1.jpg

marsalaeskuvo.jpg

marsalakellekek.jpg

marsalakonyha.jpg

marsalakoszoruslanyok.jpg

marsalalipstick.jpg

marsalamansuit.jpg

marsalarolex.jpg

marsalapiknik.jpg

marsalaruhak.jpg

marsalaszekreter.jpg

marsalataska.jpg

marsalatuzhely.jpg

marsalawoman.jpg

pantone-marsala-car.jpg

marsalapatakitiles.jpg

A korábbi színválogatós bejegyzések itt, itt és itt. Kattintsatok azokra is, szépek ám.

Források: www.artportal.hu, www.patakitiles.com, www.bortars.blogspot.hu

Webshopunk kínálata

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr17055403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása