Kellékek ünnepléshez - A pezsgő
2013. december 02. írta: BorókaOtthonbolt1

Kellékek ünnepléshez - A pezsgő

dom_perignon_david_lynch_2012.jpg

Mottó: Az év utolsó hónapjában mindenből több fogy, vagy ami egész évben nem fogy, ilyenkor az is fogy. :)

Karácsony, szilveszter, céges évzáró bulik, ajándékozás. Mind, mind olyan események, amik „megkövetelik” a szokásosnál nagyobb, több, különb fogyasztást. Az év többi részéhez képest soha nem látott mennyiségben vásárolnak az emberek ajándéknak való tárgyakat, sört, bort, pálinkát, pezsgőt, halat, virslit, lencsét, pulykát, gyertyát, káposztát, szaloncukrot, diót, mákot, szalvétát és még ki tudja mi mindent.

A mai cikk témája mindezek közül a pezsgő, az italok királya.

1668 körül Franciaországban, Champagne-ban, a hautvillier-i bencés apátság pincemestere egy régóta a pincében fekvő palack felbontása és megkóstolása után azt mondta: „Je bois les étoiles!”, azaz „A csillagokat iszom!” A pincemestert Dom Pierre Perignonnak hívták. Végülis innentől beszélhetünk pezsgőről...

A Dom Perignon márkanév, mint a Moet & Chandon pezsgőház préstige cuvéeje a mai napig egyet jelent a minőségi pezsgőkészítéssel és annak történetével. Sokan úgy gondolnak rá, hogy A PEZSGŐ.

A Dom Perignon pezsgő, mint általában az igazi vintage pezsgők, csak igazán jó termésből, a legjobb évjáratokból készülhet. Ha nem elég jó a termés, akkor az az évjárat egyszerűen kimarad.

A 2000-es és a 2003-as évjárat egy-egy különleges darabja lett a David Lynch amerikai rendező nevével fémjelzett Vintage Rose és Vintage pezsgő, The Power of Creation néven. Egy-egy palack 120 és 240 fontért kapható.

A palackok pajzshoz hasonló címkéi, a díszdoboz és a reklámfilm is Lynch nevéhez fűződik, aki rendezőként olyan filmekkel írta be eredeti szakmája, a filmrendezés történetébe magát, mint a Radírfej (1977), Az elefántember (1980), a Dűne (1984), a Kék bársony (1986) vagy az 1992-ben forgatott Twin Peaks sorozat és a 2001-es Mulholland Drive, amiért végre megkapta az Arany Pálmát Cannesban, a legjobb rendezésért.

Az együttműködés a nagy múltú pezsgőgyártó és a különös stílusáról könnyen felismerhető rendező között korántsem meglepő. Ahogy az a 2013 év elején megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a Dom Perignon és David Lynch világában sok a közös vonás. A rejtély, az intenzitás, az elkötelezettség, az idő, az igény az állandó megújulásra, és mindenekelőtt az abszolút hit a teremtés erejében.

Szép szavak, szép pezsgő, szép design. Ezzel kívánok kellemes ünnepi készülődést mindenkinek!

David-Lynch-Handwriting.jpg

david lynch design Dom perignon.jpg

DavidLynchDomPerignon.jpg

david-lynch-dom-perignon.jpg

dom3.jpg

dom2.jpg

dom.jpg

A cikk forrásai: wikipedia, mindmegette.hu, decanter.com, superadrianme.com

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr575669989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása