Asszociációs gyakorlat, avagy a farsangról nekem most ez...
2014. február 19. írta: BorókaOtthonbolt1

Asszociációs gyakorlat, avagy a farsangról nekem most ez...

marioncotillard.jpg

Mi is a farsang? Pogány népszokások sora, téltemetés, tavaszvárás, a böjtidőszak előtti utolsó lehetőség a zabolátlan mulatozásra, evésre, ivásra.

És „alakoskodás” is. Jelmezek, maszkok, valaki vagy valami más bőrébe bújás. Átvitt értelemben vagy akár szó szerint is. Gondoljunk csak a busókra, akik állati szőrmékből készült szűrt és maszkokat vesznek magukra, és így vonulnak végig Mohács főutcáján, a téltemető busójárás alkalmával.

Eredetileg ezek a népszokások a rossz szellemek, a sötétség elűzésével függtek össze, de a hagyományok tovább élnek napjainkban is, egy kicsit máshogy, az eredeti célt némileg elfeledve. A mai kor embere talán még jobban szeretne megfeledkezni önmagáról, a hétköznapi gondjairól és pár órára átlényegülni valami mássá vagy éppen maszk, álarc, jelmez mögé, alá rejtőzni.

De mi az igazság? Mi a valóság?

Vajon nem akkor mutathatnánk-e meg magunkat igazán, amikor egy jelmezbe öltözünk? A jelmez jellemez... Ilyenkor az ember sokkal könnyedebben lehetne önmaga, hiszen a maszk mögül legrejtettebb személyiségjegyei is kikandikálhatnak, anélkül, hogy szégyenkeznie kéne emiatt. Hiszen ő most az, aminek beöltözött. Adhat magából mást, mutathat magából többet.

A gyerekek a legőszintébbek ebben az esetben is. A kislányok királylánynak, tavasztündérnek vagy valami kedves, aranyos állatnak öltöznek szívesen, a kisfiúk pedig szuperhősnek, autóversenyzőnek vagy nagy és erős állatnak. Náluk a jelmez egyértelműen megmutatja, hogy mivé szeretnének válni.

Mi felnőttek bele tudunk-e bújni teljesen őszintén egy másik szerepbe?

Te minek öltöznél, ha bármit választhatnál egy óriási jelmeztárból?

Mivé vagy kivé válnál egy pár órára?

Megmutatnál magadból valamit, ami addig rejtve maradt vagy inkább még jobban elbújnál?

A témához illusztrációnak Tim Walker képeiből hoztam nektek egy válogatást, szerintem igazán nagyszerűek.

A farsangi bálhoz pedig jó mulatást mindenkinek! ;)

alberelbaz.jpg

ediechambel.jpg

elzaluijendijk.jpg

guineverevanseenus.jpg

karenelson1.jpg

lauramccone.jpg

malgosiabela1.jpg

lovas.jpg

malgosiabela2.jpg

morrisclarke.jpg

sachapivovarova.jpg

scarlettjohansson.jpg

stellatennant.jpg

stellatennant1.jpg

tilda.jpg

timburton.jpg

timburton1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr545822844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása