Mi is az a lakberendezés? – III. rész
2014. november 17. írta: BorókaOtthonbolt1

Mi is az a lakberendezés? – III. rész

karosszék1.jpg

A cikksorozat első részében körbejártuk, hogy milyen a jó lakberendező, és hogy mi mindent kell tudnia. A második részben azt taglaltuk, hogy milyen kritériumok alapján válasszunk lakberendezőt, és miként készüljünk a vele való találkozásra.

Ebben a részben pedig kielemezzük, hogy milyen szempontok, igények és lehetőségek mentén induljon el az a folyamat, amit lakberendezésnek hívunk és sorra kerülnek a lakberendező munkájának részletei is.

A lakberendező feladata a változtatási lehetőségek számbavétele, ezek költség- és időigényének meghatározása. Fontos szempont lehet az elkészült terv megvalósítására rendelkezésre álló pénz és idő, hiszen ezek nem elhanyagolható mértékben befolyásolják a végeredményt.

Első lépésben leendő otthonunk helyiségeit és azok kapcsolatait kell megtervezni. Itt fontos meghatározni, hogy hol töltünk el több időt, hol kevesebbet, mennyi könyvünk van, vagy más fontos tárgyaink, amiknek kiemelt helyet szánunk, zuhanyozni szeretünk vagy kádban fürdeni, az ágyban olvasunk-e, vagy egy kényelmes fotelban, a nappaliban. Ezek mind befolyásolják, hogy a lehetőségek maximális kiaknázásával mindennek elegendő és ideális helyet találjunk a lakóhelyiségeinkben.

A következő lépések még több egyeztetést és együtt gondolkodást igényelnek, hiszen a világítás, a konnektorok, a burkolatok, a falszínek milyenségén kívül még számos egyéb kérdés felvetődik a tervezés folyamatában.

A bútorok alaprajzi elhelyezésére a lakberendező jó esetben többféle variációt is kidolgozhat, amelyek közül a jó használhatóság és térkihasználás szempontjait is figyelembe véve kerül kiválasztásra a végleges változat, a megvalósítandó terv.

A világítás és a hozzá tartozó kapcsolók, valamint a konnektorok elhelyezése még a burkolás és falfestés előtt meg kell hogy történjen.

Fontos még, hogy minden munkafolyamat után vegyük szemügyre az elkészült munkát a lakberendezővel közösen, mert az esetleges változtatásokat ilyenkor még könnyebben megoldhatjuk. Legjobb, ha folyamatosan követjük az eseményeket, a tematikus tévécsatornákon szereplő „add nekem a kulcsod, 2 hét múlva vár az új lakás” átalakítások a való életben csak a legritkább esetben működnek.

Miben segíthet a lakberendező?

Kaphatunk tőle hasznos tanácsokat a tereink megfelelő kihasználására, összképének javítására, biztosan jól informált a beszerzési helyeket tekintve is, amivel sokszor nemcsak pénzt, hanem sok időt, és utánajárást is megspórolhatunk magunknak.

Világítástechnika területén, a hangulatfények és a központi megvilágítás helyének kiválasztásában is hasznos meghallgatnunk a lakberendező véleményét.

Ha ragaszkodunk egy régi családi bútordarabhoz, de bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan illesszük új otthonunk stílusához, szintén bátran kérjük szakember segítségét.

Ha éppen a komplett munka kivitelezésére nincs elég anyagi fedezetünk, a lakberendező segíthet egy célszerű ütemterv elkészítésében.

A lakberendező feladatai és „szakterületei” tehát meglehetősen szerteágazóak. Ne essünk kétségbe, ha mindehhez nem értünk mi magunk. Kérjük bátran szakember segítségét, a végeredmény minket fog igazolni!

karosszék2.jpg

karosszék6.jpg

karosszék3.jpg

karosszék5.jpg

karosszék4.jpg

karosszék8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr306908723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása