Mi is az a lakberendezés? – Az előszoba
2015. május 23. írta: BorókaOtthonbolt1

Mi is az a lakberendezés? – Az előszoba

eloszobapad1.jpg

Ez az a helyiség, ahová belépünk, amikor hazaérkezünk, és innen indulunk el reggelente. Több tagú család esetén ez meglehetősen nagy eséllyel okoz felfordulást, főleg a hideg évszakokban, amikor az öltözködéssel sok időt eltölthetünk, és közben még akadályozhatjuk is egymást.

A vendégeink itt szerzik meg első benyomásukat az otthonunkról, így rólunk is. Sokszor olyan személyek is bebocsátást nyernek ide, akik aztán a lakás többi részébe nem. (Gondoljunk csak a postásra vagy a különböző közüzemi fogyasztók leolvasó emberére.)

Nem könnyű feladat a „jó oldalunkat” mutatni, hiszen egy előszoba nem csupán a fogadótér szerepében kell megfeleljen, hanem még számtalan „kellékünk” számára is helyet kell biztosítanunk úgy, hogy a rendetlenség és a zsúfoltság érzetét lehetőleg elkerüljük.

Szerencsés esetben az előszobában van hely a kabátoknak, a sapkáknak, a sálaknak, a cipőknek, a papucsoknak, az esernyőknek és a táskáknak. Van a falon vagy a padlón annyi szabad felület, hogy elfér egy tükör, amiben elindulás előtt még egy utolsó pillantást vethetünk saját magunkra.

Itt érdemes tárolni a kulcsokat, és nem árt, ha van egy irat-, és/vagy levéltartó és osztályozó táblánk vagy ládikánk is.

Amiről szót kell még ejtenünk (ebben az esetben is), azok a burkolatok és a világítás.

Nézzük akkor a szempontokat sorban, hogy megtudjuk: Hogyan tudunk szép, rendezett és jól használható előszobát létrehozni az otthonunkban?

noies-eloszoba.jpg

A tervezési folyamatot itt is megkönnyítheti, (ld. előző cikk, ahol konyhát terveztünk) ha négyzetrácsos füzetbe méretarányos rajzot készítünk a rendelkezésünkre álló előszobáról, kartonból pedig kivágjuk az elhelyezni kívánt bútorok szintén méretarányos négyzeteit és téglalapjait. Persze ha van tervezőprogramunk, és azt tudjuk is használni, az lehet a legjobb.

TERVEZÉSI SZEMPONTOK

1. Az előszoba alaprajzi elrendezése és belmagassága

Nézzük részletesebben a legrosszabb eseteket.

KESKENY ÉS HOSSZÚ

A bejárati ajtó szélessége meghatározza az előszoba minimális szélességét, ami így biztosan nem lehet kisebb, mint 1,20 méter. Ez nagyon keskenynek tűnik, és tényleg az is, így minden lehetséges helyet ki kell használnunk a falakon, akár az ajtók fölötti részen is.

Ha a cipők tárolását is itt szeretnénk megoldani, mindenképp válasszunk olyan szekrényt, amibe függőlegesen lehet behelyezni a lábbeliket. Így már 12-15 cm mélységű bútor is elegendő lehet, és nem vesztünk értékes helyet a térből.

Ha az előszobafalnak van a térbe benyúló része (kalaptartó, tároló pad vagy szekrény) mindenképpen igyekezzünk a szemmagassághoz képest jóval feljebb illetve lejjebb elhelyezni azokat, hogy ne zavarják a tekintetünk szabad útját, mert ezzel tovább ronthatják az amúgy sem túl kellemes térérzetet.

Az ajtók fölötti részen értékes tároló felületekre akadhatunk, ahol a ruháink és kellékeink épp nem használt darabjait tárolhatjuk lezárt dobozokban, egy polcon.

A tükör elhelyezése ilyenkor „életmentő” lehet, hiszen benne megkettőződik a tér, így a szemlélő számára az előszobánk szélesebbnek hat a segítségével.

A lerakóasztal, amire a kulcsaink, leveleink kerülnek, amikor hazaérünk, lehet akár egy félbevágott asztal is, méretével hozzáigazítva a lehetőségeinkhez, egy-egy fémpánttal alulról hozzáerősítve a falhoz. Alatta értékes tárolóhely keletkezik, ne hagyjuk kihasználatlanul! Esernyőtartó, sárfogó cipőtartó számára ideális.

sarok-eloszoba-fal.jpg

„LYUKACSOS KOCKA”

Ez az elrendezés talán még a keskeny előszobánál is leleményesebb tervezést igényel. A nevet arra az előszoba típusra találtam ki, amikor a nagyjából négyzetes térbe több ajtó is nyílik, ezzel előidézve azt az állapotot, hogy a falon nincs olyan összefüggő felület, amit tárolás szempontjából megfelelően kihasználhatunk.

Mérjük fel a szabad falfelületeinket az ajtók között. A sarkoknál örömmel nyugtázhatjuk, hogy a derékszögben törés ellenére ez a felület mégiscsak egybefüggőnek tekinthető, és praktikus polcrész kialakítását is lehetővé teszi.

Ha nem akadályozza a szabad közlekedést, elhelyezhetünk szabadon álló kabátakasztó alkalmatosságot is, aminek az alsó része az esernyőink számára lesz megfelelő tárolóhely. A tükröt szintén állíthatjuk térbe, ha megoldható, hogy stabilan álljon, és nincsenek szaladgáló gyerekek, akik figyelmetlenségből nekiszaladhatnak.

Ha ülve szeretnénk cipőt húzni, helyezzünk el egy széket valamelyik falszakasz előtt. Már 50 cm-es falfelület előtt is elfér.

zsufolteloszoba1.jpg

2. A lakásban lakó személyek száma és kora

Minél többen lakunk a lakásban, annál több kabátot, cipőt és egyéb tárgyat kell elhelyezni, le-, és felvenni az előszobában. Ha van rá lehetőségünk, az éppen nem hordott, szezonon kívüli ruhadarabokat tároljuk a gardróbszekrényben, így is éppen elég holmi marad, aminek helyet kell találnunk.

Ha gyakran fogadunk vendégeket, érdemes az előszobafal méreteit eszerint megválasztanunk, hiszen valahol az ő kabátjaiknak is el kell férniük.

A gyerekek ruhadarabjainak és táskáinak a számára lehet jó és szükséges megoldás az alacsonyabbra rögzített akasztók sora. Így ugyanakkora szélességű helyen két sorban elhelyezhetjük a család összes kabátját.

Ahol gyerekek, illetve idősebb felnőttek laknak, érdemes olyan részt kialakítani, ahol ülve megoldható a lábbelik le- és felvétele, ami, ha ügyesek vagyunk, akkor remek tárolóként is funkcionálhat.

eloszobafal1.jpg

3. A tárolni kívánt tárgyak milyensége, mennyisége

Praktikus és rendezettebb hatást is kelt, ha a cipőket, kendőket, sálakat, sapkákat, kesztyűket dekoratív dobozokban és/vagy kosarakban tároljuk. Nagyobb család esetén akár lehet mindenkinek egy sajátja, amire táblácska vagy hímzett monogram kerül, a könnyű azonosíthatóság kedvéért.

Egyedül élő hölgy vagy úr esetén szintén jó megoldás táblácskákkal ellátni a dobozokat vagy kosarakat, csak ebben az esetben a benne található holmik képét, stílusos rajzát érdemes elhelyezni rajta.

A latyakos, sáros időszakok szükséges kiegészítője lehet egy csöpögtető tálca, ahol a hólétől szutykos csizmák megszáradhatnak.

allatos-fogas.jpg

4. A burkolatok és a világítás

Mivel az előszoba az a helyiség, ami összeköti az otthonunk belső részeit a külvilággal, egyértelmű, hogy az utcáról, a kertből ide „hordjuk be” a legtöbb koszt, port, sarat.

Ezért fontos, hogy a padló burkolata könnyen takarítható legyen, és mivel ezt a takarítást valószínűleg gyakrabban kell elvégeznünk, mint a lakás más helyiségeiben, megfelelően bírja ezt a fajta igénybevételt is.

Semmiképpen nem javasolt az előszobát padlószőnyeggel burkolni, és bármennyire is meleg hangulatot ad, szőnyeget sem érdemes a lakásnak ebben a részében elhelyezni, mert inkább lábtörlőként fog funkcionálni, és a szőnyegtisztítót is gyakrabban kell elővennünk, ha folyamatosan látni szeretnénk az igazi színeit.

A falburkolat esetén érdemes elgondolkodni egy szép, könnyen tisztítható lambérián, mert a fal alsó szakaszára könnyen felverődhet a sár, amit egy dekoratív, de kényes tapéta nem biztos, hogy „jó néven venne”.

Ha mégis tapétában gondolkodunk, válasszunk olyat, amit nedves szivacs segítségével bármikor letörölhetünk. Ugyanez igaz festett fal esetén is.

Bármennyire is luxusnak tűnik, az előszobában sem árt, ha van több lokális fényforrás, és nem csak a mennyezetről lelógó lámpasor az, ami megvilágítja a teret.

A lámpák hangulatformáló „tehetsége” mellett a külön kapcsolható falikarok jó szolgálatot tehetnek abban az esetben is, ha a családból valaki rendszeresen éjszaka jár haza. Hálásak lehetnek az alvók, ha pl. a színész vagy biztonsági őr apuka nem kelti fel az egész családot azzal, hogy hazaérkezéskor fényárba borítja a fél lakást, csak azért, hogy be tudja zárni az ajtót, és fel tudja akasztani a kabátját.

csizma-csopogteto-talca.jpg

5. Praktikus tanácsok, ügyes ötletek

Nagy belmagasság esetén festés, dekorlécek vagy lambéria segítségével alakítsunk vízszintes osztásokat a falfelületeken. A plafon színét a falak felső 20-25 cm-es felső sávjában vigyük tovább, ennek az optikai eszköznek a segítségével „becsaphatjuk” a szemünket, és a térérzet sokkal kellemesebb lesz.

Falifogasokat szinte bármilyen tárgyból készíthetünk. Használjuk a kreativitásunkat!

A gyerekek megunt műanyag dínóiból még lehet jópofa falifogas, és a görbe kulcsokat, villákat, kanalakat sem kell kidobnunk, mert nagyszerűen újrahasznosíthatóak az előszobában.

Kosaraink még szebbek lesznek, ha textilbéléssel lágyítjuk az összhatást. Ráadásul ezeket évszakonként változtathatjuk, megteremtve a lehetőségét annak, hogy extra dekoráció nélkül is megfelelő hangulatot varázsoljunk otthonunk fogadóterébe.

Egy felírótábla mindenképp jól jöhet a falra, rengeteg közölni való elférhet rajta, a gyerekek különóra időpontjaitól kezdve, a kutya oltási számáig. A festékboltokban kapható táblafesték segítségével akár egy teljes falszakaszt lefesthetünk írható felületűre, ennek a gyerekeink is biztosan nagyon fognak örülni, mert így megengedhető nekik a falra rajzolás is.

A korábban már említett „csizmacsöpögtető” dekoratív kiegészítő is lehet, ha egy megfelelő méretű tálcát szép kavicsokkal rakunk tele, és erre tesszük a latyakos lábbeliket.

Remélem most is találtatok kedvetekre való megoldásokat, legközelebb pedig beljebb lépünk a lakásba, és megmutatjuk, hogy milyen is a „jó” nappali.

Korábbi cikkek a lakberendezés témaköréből:

Mi is az a lakberendezés? – I. rész

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

Mi is az a lakberendezés? – III. rész

Mi is az a lakberendezés? – A konyha I. /Általános tanácsok konyhatervezéshez/

Mi is az a lakberendezés? – A konyha II. Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr747484780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása