Filmes enteriőrök - A szerelem hálójában
2011. december 20. írta: BorókaOtthonbolt1

Filmes enteriőrök - A szerelem hálójában

A filmes enteriőrökben ma az egyik kedvenc filmemből hoztam pár képet, de kivételesen nem házról vagy lakásról, hanem az egyik főszereplő boltocskájáról. (Tudjátok, valami furcsa vonzódásom kezd kialakulni a szép kis boltok iránt. :) )

A bejegyzés szöveges részében pedig megtudhattok néhány érdekes részletet a film alapötletéről, amelynek sok (illetve csak) magyar vonatkozása van.

A filmet Nora Ephron rendezte, aki a Harry és Sallyvel talán emlékezetesebbet alkotott (Oscar és Golden Globe jelölés a forgatókönyvért, 1990-ben), és pár Arany-Málna jelölést is begyűjtött 2005-ben a Bewitched (Földre szállt boszorkány) című filmmel.

A szerelem hálójában 1998-ban került a mozikba, amikor a flegma mozgásával is vonzó Meg Ryan még nem töltette fel műanyaggal a száját, és nem szokott rá a botoxra…

Honnan ered hát az alapötlet, miszerint az amúgy egymást személyesen is ismerő, és gyűlölő emberek ismeretlenül levelezésbe bonyolódva szerelembe esnek?

Az eredeti mű egy színdarab, amit László Miklós 1936-ban vetett papírra. Itthon 1937 tavaszától volt látható a Pesti Színházban, a címe Illatszertár.

1940-ben Ernst Lubitsch Hollywoodban filmet forgatott a színdarabból, megtartva helyszínnek Budapestet. (Ebből a filmből valók a fekete-fehér fényképek.)

Címként már itt felbukkan a „The Shop Around the Corner” (Saroküzlet) elnevezés, ami aztán az 1998-as modern változatban Kathleen Kelly (Meg Ryan) kis könyvesboltjának portálján is büszkén díszeleg.

1949-ben filmes musical is lett a történetből Judy Garland főszereplésével, 1963-ban pedig a Brodway is színpadra állította a maga verzióját.

Vajon kapott valamiféle jogdíjat mindezért az eredeti szerző? :)

Most pedig vissza az enteriőrökhöz… A kis könyvesbolt fotóit percekig tudom nézegetni, az apró kis ötletek miatt is, amik olyan szerethetővé teszik. A boltban kapható könyvek is érdekesek, hiszen mióta gyerekeim vannak, sokat nézegettünk-olvasgattunk közülük magyar fordításban. Aki jól figyel, biztosan talál ismerős borítókat a polcokon!

A történetben végül Kathleen nem tarthatja meg az üzletét a csúnya-csúnya Fox könyváruház miatt, de a kiürített bolt képeivel inkább nem sokkolnék senkit, bár jó példája lenne annak a ténynek, hogy egy boltban menyire fontos a tartalom, a fények, és a LÉLEK.

Ezúton is kívánok izgalmas karácsonyi készülődést mindenkinek, és sok szép könyvet a fa alá!

Itthon hasonló? Van ám jó példa szerencsére. Nézzétek meg itt, itt és itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr563477009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása