Stíluskalauz - A steampunk 3. rész
2013. június 26. írta: BorókaOtthonbolt1

Stíluskalauz - A steampunk 3. rész

Korábban már mutattam nektek példákat a steampunk stílus tárgyairól és az öltözködésről, ahol olyan megoldások is előfordultak, amelyeket a hétköznapi tárgyaink és ruháink közé is „gond nélkül” beilleszthetünk.

De vajon működhet-e ez a „beillesztés” a lakberendezésben? Hódolhatunk-e a steampunk iránti szenvedélyünknek a térben, ahol élünk? Milyen „alapfogásokat” alkalmazzunk, hogy hatásos steampunk enteriőrt kapjunk? Megannyi kérdés...

plafonkütyük.jpg

A stílus bátrabb hívei az egész otthonukat átszervezhetik-rendezhetik „steampunkosra”, akik pedig nem annyira bevállalósak, maradhatnak a kiegészítők, a dekorációs tárgyak áthangolásánál. Néha ezt lehet szó szerint is érteni, mert a stílus egyik fő ismérve, hogy előszeretettel hasznosít újra korábban teljesen más funkciójú tárgyakat. Így lehet egy kimustrált trombitából vagy más fúvós hangszerből lámpafoglalat vagy akár gyertyatartó.

Ralphlauren.jpg

A tőlünk nyugatabbra vagy a tengerentúlon élő steampunk hívők egyáltalán nem szívbajosak, ha az általuk rajongásig szeretett stílus otthonukban való megjelenítése a cél. Nem félnek használni a praktikus és letisztult enteriőrök hívei számára egyenesen botrányosnak mondható dekorációs és hangulati elemeket.

steampunklámpa.jpeg

Az interneten megfelelő keresőszókkal kutakodva sok hasonlót lehet találni, én most ezt a kettőt (1., 2.) emelném ki a többi közül, mert mindkettőben vannak érdeklődésre számot tartó, meglehetősen izgalmas részletek.

A képeket nézegetve könnyebben fel is sorolhatjuk egyből, hogy mik azok a kellékek és megoldások, amivel összetéveszthetetlen hangulatot tudunk kialakítani az otthonunkban.

szobaitoronyóra.jpg

1. Rengeteg réz anyagú vagy rézszínű tárgy

Lehetnek rézből a fürdőszobai csapok, a csövek, a konyhapult vagy akár a kiegészítő használati tárgyak. (pl. mozsár, kanna, keverőüst, gyertyatartó)

billiárdasztal.jpg

2. Csövek, fogaskerekek és számlapok mindenütt

Amíg a modern enteriőrökben az egyik fő törekvés, hogy a gépészeti vagy bármilyen más okból a lakótérben feltűnő csövek, kapcsolószekrények, mérőórák és egyéb „zavaró tényezők” ne látszódjanak, addig egy steampunkra hangolt élettér esetében kimondottan erény minél több ilyen elem.

fotelok.jpg

3. Modern használati tárgyak 150 évvel ezelőtti stílusban

A steampunk nem a régi dolgok modern korban való használatát jelenti, hanem pont fordítva. Képzeljük el a legmodernebb eszközöket a viktoriánus korban megszokott külsővel. Erre jó példákat a korábbi, steampunk tárgyakat felvonultató cikkben találtok.

(Hasonló elgondolásból fakad az ún. retró stílus is, amikor az 50-es, 60-as évek stílusjegyeivel készítik el a designerek a legmodernebb hűtőszekrényeket vagy kávégépeket. Gondoljatok csak a Smeg hűtőkre vagy az Electra kávégépekre.)

ablakos.jpg

4. A 3 B, azaz bőr, bársony és brokát

Ha ebben a stílusban gondolkodunk, felejtsük el a puritán vásznakat és a világos, könnyed leneket és pamutokat. A bútorkárpitok, függönyök és egyéb textil alapú dekorációk csak „tekintélyes” anyagból lehetnek. A kanapé, a fotel bőrrel legyen bevonva, vagy legyen bársony, lehetőleg minél sötétebb színben.

fürdőszoba.jpg

5. Hajóablak, polip és sok térkép

A hajóablak és a térképek használata egyértelműen Jules Verne Nemo kapítányának a hatása. A polip pedig az egyik legalapvetőbb steampunk jelképek egyike. Verne regényén (Eredeti címén: Vingt mille lieues sous les mers, 1870-ben jelent meg) kívül inspirációs forrásnak megjelölhetjük még H.P. Lovecraft Cthulhu-ját 1928-ból és H.G. Wells Világok harca (The War of the Worlds) című 1898-as regényét.

A steampunk lakásban lehetnek polipkar kabátakasztók, hajóablakot utánzó előszobai világítás és ha nem szeretnénk térképekkel teleaggatni a falat, kasírozzunk egy komplett világtérképet egy régi komódra.

konyha.jpg

6. Léghajók és hőlégballonok

A korszak, amely a steampunkot ihlette, nem csak gőzgépekkel gazdagította a világot, hanem a hőlégballonok után az irányítható léghajóval is. Ezek a légi közlekedésre és szállításra alkalmas tárgyak mint díszítő motívum megjelenhetnek a lakberendezésben is.

Nautilus020.jpg

Ha kedvet kaptál a stílus alkalmazásához, mostantól kezdve a Te utad a bolhapiacok, régiségboltok és lomtalanítások kusza kavalkádján vezet keresztül. Ez már önmagában is élvezetes tevékenység, de aki mégis ódzkodik a használt, öreg vagy sokszor (nem mesterségesen) koszos tárgyaktól, ne csüggedjen, a számára is van megoldás. Az alábbi képen összeválogattam néhány bútort és kiegészítőt az egyik beszállítónk kínálatából. A látszat ellenére mind új készítésű tárgyak. Árakért és egyéb információért bátran keressetek minket itt.

steampunkoslorenzon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr305379177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása